Kad se Bog umiješa

Pročitajte: Knjiga Brojeva 23:13-23

13 I Balak ga zamoli: »Dođi sa mnom na drugo mjesto, odakle ga možeš posve vidjeti! Sada samo vidiš krajnji dio. Ne možeš ga svega vidjeti. Otamo mi ga tada prokuni!« 14 Nato ga uze sa sobom na Sede Sofim na vrhuncu Pisge, načini tamo sedam žrtvenika i žrtvova na svakom žrtveniku po jednoga junca i ovna.
15 Tada Bileam reče Balaku: »Stoj tu kod svoje žrtve paljenice! Ja idem po objavu.«
16 I Gospodin se javi Bileamu, i stavi mu riječi u usta, i zapovjedi mu: »Vrati se k Balaku i tako mu reci!« 17 Kad dođe k njemu, on je još stajao sa svim moapskim knezovima kod svoje žrtve paljenice. Balak ga upita: »Što veli Gospodin?«
18 Tada on izreče ovu riječ:
»Ustani, Balače! Poslušaj!
Nagni mi svoje uho, Siporov sine!
19 Nije Bog kao čovjek da laže,
nije kao sin čovječji da se kaje!
Zar da rekne i da ne učini?
Zar da obeća i ne izvrši?
20 Eto, određen sam da blagoslovim:
On je blagoslovio! Ja to ne mogu poreći.
21 Ne vidi se nesreća u Jakovu.
Ne vidi se nevolja u Izraelu.
Uz njega je Gospodin,
koji je njegov Bog,
ori se kod njega slava kraljeva.
22 Bog, koji ga izvede iz Egipta,
njemu je kao rog divljih volova.
23 Jest, kod Jakova nema vračanja,
nema kod Izraela zaklinjanja!
U pravo se vrijeme objavilo Jakovu
i Izraelu što Bog hoće da učini.

Ne dirajte u Moje pomazanike, i ne zlostavljajte Moje proroke!

Psalam 105:15

U pjesmi Ovo dijete je voljeno Omawumi Efueye, iz milja prozvan Pastor O, piše o svojim roditeljima koji su željeli prekinuti trudnoću koja je trebala završiti njegovim rođenjem. Nakon niza neobičnih događaja koji su ih spriječili u tome, odustali su. Svjestan da je Bog sačuvao njegov život, Omawumija se odrekao unosne karijere u korist punovremenog služenja. Danas je pastor u jednoj londonskoj crkvi.

Poput njega, i Izraelci su doživjeli Božju intervenciju u teškom razdoblju svoje povijesti. Dok su putovali kroz pustinju, naišli su na moapskog kralja Balaka. Užasnut njihovim osvajanjima i brojnošću, Balak je naredio vidjeocu Bileamu da prokune neželjene došljake (Brojevi 22:2-6).

Ali dogodilo se nešto čudesno. Kad god je Bileam otvorio usta da prokune, izrekao je blagoslov. »Eto, određen sam da blagoslovim: On je blagoslovio! Ja to ne mogu poreći«, rekao je. »Ne vidi se nesreća u Jakovu. Ne vidi se nevolja u Izraelu. Uz njega je Gospodin, koji je njihov Bog… Bog, koji ga izvede iz Egipta« (23:20-22). Bog je sačuvao Izraelce od bitke za koju nisu ni znali da im prijeti!

Vidjeli mi to ili ne, Bog i danas bdije nad svojim narodom. Štujmo Ga u zahvalnosti i veličajmo Onoga koji nas naziva blagoslovljenima.

– Remi Oyedele

Oče, daj nam da vidimo koliko nas blagoslivljaš.