Pokažimo milost

Pročitajte: Mihej 7:18-20

18 Tko je Bog kao ti,
koji oprašta grijehe
i ostatku svoje baštine otpušta opačine,
koji ne zadržava dovijeka svojega gnjeva,
nego ima radost na milosti?
19 On će nam se opet smilovati,
pogazit će naše opačine
i baciti u morsku dubinu
sve naše grijehe.
20 Ti ćeš pokazati vjernost Jakovu,
milost Abrahamu,
kako si se zakleo našim ocima
u dane davne davnine.

On će nam se opet smilovati, pogazit će naše opačine i baciti u morsku dubinu sve naše grijehe.

Mihej 7:19

»KADA nam se dogodi nešto strašno, ili patimo, možemo pokazati ili milost ili tražiti osvetu«, rekao je ožalošćeni muškarac. »Ja sam odlučio pokazati milost.« Žena pastora Erika Fitzgeralda poginula je u prometnoj nesreći koju je skrivio iscrpljeni vatrogasac koji je zaspao za upravljačem automobila na putu kući. Umjesto da traži najveću kaznu, pastor se odlučio za oproštenje o kojemu je često propovijedao. Na njegovo i vatrogaščevo iznenađenje s vremenom su postali prijatelji.

Pastor Erik je živio milost koju je primio od Boga: oprostio mu je grijehe. Svojim postupkom ponovio je riječi proroka Miheja, koji je slavio Boga »koji oprašta grijehe i… otpušta opačine« (r. 18). Prorok upotrebljava čudesno lijep, slikovit jezik da pokaže koliko daleko Bog ide u opraštanju svojem narodu kad kaže: »pogazit će naše opačine« i naše će grijehe »baciti u morsku dubinu« (r. 19). Vatrogasac je primio dar slobode i to ga je približilo Bogu.

Bez obzira na to s kakvim se teškoćama susrećemo, znamo da Bog pruža prema nama svoje raširene ruke i prima nas u svoj zagrljaj. On »uživa u pomilovanju« (r. 18, K. S.). I dok primamo Njegovu ljubav i milost, On nam daje snagu da oprostimo onima koji su nam nanijeli bol – kao što je to učinio i pastor Erik.

– Amy Boucher Pye

Uz Božju pomoć odaberimo milost, a ne osvetu.