Potpuna pozornost

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 5:12-28

12 A molimo vas, braćo, da priznate one koji se trude među vama, koji su vam predstojnici u Gospodinu te vas opominju. 13 Cijenite ih osobito u ljubavi zbog njihova djela. Živite u miru među sobom!
14 Potičemo vas, braćo: poučavajte neuredne, tješite malodušne, pomažite slabima, budite strpljivi sa svima! 15 Gledajte da nitko ne vraća kome zlo za zlo; nego svagda revno nastojte oko dobra među sobom i prema svima! 16 Svagda se radujte! 17 Molite se bez prestanka! 18 Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas. 19 Ne gasite Duha! 20 Ne prezirite proroštava! 21 A sve kušajte i što je dobro zadržite! 22 Klonite se svake vrste zla!
23 A sam Bog mira neka vas posveti u punoj mjeri. Neka se vaš cjeloviti duh, vaša duša i vaše tijelo sačuva besprijekorno za dolazak našega Gospodina Isusa Krista! 24 Vjeran je onaj koji vas pozva, on će i izvršiti.
25 Braćo, molite se za nas!
26 Pozdravite svu braću svetim poljupcem! 27 Zaklinjem vas Gospodinom da se pročita ova poslanica svoj braći. 28 Neka milost Gospodina našega Isusa Krista bude s vama!

Svagda se radujte! Molite se bez prestanka! Na svemu zahvaljujte.

1 Solunjanima 5:16-18

ČINI se da današnja tehnologija zahtijeva našu stalnu pozornost. Suvremeno ‘čudo’ interneta (dostupno i putem pametnih telefona) nudi vam ‘na dlanu’ sveukupno znanje čovječanstva. No mnoge ta stalna dostupnost skupo košta.

Spisateljica Linda Stone izmislila je izraz »neprekidna djelomična pozornost«, potreba da uvijek znamo što se događa ‘tamo negdje’, kako bi bili sigurni da nam ništa nije promaklo. Ako mislite da bi to moglo izazvati kroničnu tjeskobu i zabrinutost, u pravu ste!

Iako je apostol Pavao imao mnogo razloga za tjeskobu, znao je da je naša duša ugođena tako da traži mir u Bogu. Zato pismo progonjenim novoobraćenim vjernicima (2:14) završava pozivom: »Radujte se uvijek! Bez prestanka molite! U svakoj prilici zahvaljujte!« (5:16-18, K. S.)

Moliti se »bez prestanka« može izgledati pretjeranim. Ali koliko često provjeravamo svoj mobitel? Kako bi bilo da smo tako revni kada je riječ o Bogu? Da Mu kažemo »hvala«, zamolimo Ga nešto ili veličamo?

I što je još važnije, kako bi bilo kada bismo tu potrebu da uvijek budemo u tijeku zamijenili za neprekidni odmor u Bogu, da Njemu pružamo svoju neprekidnu potpunu pozornost? Oslanjajući se na Kristov Duh, mi to možemo.

– Adam Holz

Oče, želimo da nam Tvoja blizina bude najvažnija.