Vođenje djece prema Bogu

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 3:10-15

10 A ti si se ugledao u moj nauk, življenje, namjeru, vjeru, strpljivost, ljubav, postojanost, 11 progonstva, stradanja koja sam doživio u Antiohiji, u Ikoniju, u Listri. Kakva sam progonstva podnio, i od sviju me izbavio Gospodin! 12 A i svi koji hoće pobožno živjeti u Isusu Kristu trpjet će progonstvo. 13 Zli ljudi i varalice napredovat će na gore, varajući druge i sebe. 14 Ali ti stoj u onome što si naučio i o čemu si se uvjerio, znajući od kojih si naučio, 15 jer od djetinjstva znaš Sveta pisma koja te mogu učiniti mudrim na spasenje po vjeri, koja je u Kristu Isusu.

Ali ti stoj u onome što si naučio… jer od djetinjstva znaš Sveta pisma.

2 Timoteju 3:14,15

JEDAN istaknuti ateist smatra da je nemoralno kada roditelji prenose djeci vlastiti svjetonazor kao istinu. Čak tvrdi da roditelji koji to čine zlostavljaju svoju djecu. Iako su takva stanovišta ekstremna, roditelji mi često kažu da oklijevaju odvažno usmjeravati svoju djecu prema vjeri. I dok se većina nas iskreno nada da će na djecu prenijeti svoj odnos prema politici, prehrani ili sportu, iz nekog razloga neki od nas to ne čine kad je u pitanju vjera u Boga.

Za razliku od toga, Pavao piše Timoteju: »Jer od djetinjstva znaš Sveta pisma koja te mogu učiniti mudrim na spasenje po vjeri, koja je u Kristu Isusu« (r. 15). Timotej nije postao vjernik kao odrastao vlastitim trudom, bez ičije pomoći. Naprotiv, njegova majka ga je usmjeravala prema Bogu; a zatim je on ostao u onome što je naučio (r. 14). Ako je Bog život, izvor istinske mudrosti, tada je od vitalnog značenja da nježno njegujemo ljubav prema Bogu u svojim obiteljima.

Mnogo toga utječu na našu djecu. TV emisije, filmovi, glazba, nastavnici, prijatelji, mediji – svaki od njih u sebi nosi pretpostavke (bilo izravne ili prikrivene) o vjeri koja ih pokreće. Smijemo li onda šutjeti? Ljepota i milost koju smo iskusili tjera nas da svoju djecu vodimo prema Bogu.

– Winn Collier

Dragi Oče, hvala Ti na radosti i privilegiji da nježno upućujemo srca svoje djece prema Tebi.