Klupa prijateljstva

Pročitajte: Knjiga Izlaska 33:9-11

9 Čim bi Mojsije stupio u šator, spustio bi se dolje stup od oblaka i stajao bi na ulazu šatora, dok bi (Bog) govorio s Mojsijem. 10 I kad bi sav narod vidio stup od oblaka gdje stoji na ulazu šatora, svi bi ustali i svatko bi se bacio ničice na ulazu u svoj šator.
11 A govorio je Gospodin s Mojsijem licem u lice, kao što netko govori sa svojim prijateljem. Potom bi se on vratio u tabor, a njegov sluga, mladi Jošua, sin Nunov, ne bi se maknuo od šatora.

A govorio je Gospodin s Mojsijem licem u lice, kao što netko govori sa svojim prijateljem.

Izlazak 33:11

U Zimbabveu, afričkoj zemlji, ratne strahote i velika nezaposlenost često tjeraju ljude u očaj – dok ne pronađu nadu na ‘klupi prijateljstva’. Ti ljudi mogu razgovarati s ‘bakama’ – starijim ženama koje su naučile slušati one koji se bore s depresijom. Zovu ih kufungisisa, one koje »previše razmišljaju«.

Projekt Klupa prijateljstva pokrenut je i u Zanzibaru i gradovima poput Londona i New York Cityja. »Bili smo oduševljeni rezultatima«, rekao je jedan od voditelja projekta u Londonu, a savjetnik iz New Yorka je dodao: »Prije nego što to shvatite, ne sjedite na klupi nego razgovarate s nekim kome je stalo.«

Taj nas projekt podsjeća na toplinu i čudesnost razgovora s našim Svemogućim Bogom. Mojsije nije postavio klupu nego je podigao šator za susret s Bogom. Nazvao ga je šatorom sastanka. Tamo je »Jahve razgovarao s Mojsijem licem u lice, kao što čovjek govori s prijateljem« (r. 11, K. S.). Jošua, njegov pomoćnik, nije ni napuštao šator, možda zato što je toliko cijenio vrijeme provedeno s Bogom (r. 11).

Danas ne trebamo šator sastanka. Isus nam je približio Oca. Rekao je: «Više vas ne nazivam slugama… nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca« (Ivan 15:15).

– Patricia Raybon

Da, naš Bog nas očekuje. On je prijatelj pun razumijevanja. Razgovarajte s Njim sada.