Ide, ide, otišla je

Pročitajte: Mudre izreke 23:1-5

1 Sjediš li za stolom kod kojega vladaoca,
pazi koga imaš pred sobom!
2 Stavi sebi nož u grlo,
ako imaš velik tek!
3 Nemoj se polakomiti na njegove poslastice;
jer su lažna hrana!
4 Ne muči se da stekneš bogatstvo;
okani se takve nakane!
5 Jedva si ga ugledao, i već ga nestade.
Jer načini sebi krila kao u orla koji leti k nebu.

Jedva si ga ugledao, i već ga nestade.

Izreke 23:5

NESTAŠNI umjetnik Banksy izveo je još jednu neslanu šalu. Njegova slika Djevojčica s balonom prodana je za više od milijun funta na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby’s u Londonu. U trenutku kada je voditelj dražbe viknuo »prodano«, oglasio se alarmi uređaj i slika se počela spuštati prema donjem dijelu okvira u koji je bila ugrađena sjeckalica za papir. Banksy je na Instagramu objavio fotografiju sudionika dražbe kako zapanjeno gledaju uništeno remek-djelo pod naslovom: »Ide, ide, otišla je.« Banksy se rado šalio na račun bogatih, ali nije se trebao truditi. Bogatstvo je samo po sebi nesigurno. Bog kaže: »Ne muči se da stekneš bogatstvo… Jedva si ga ugledao, i već ga nestade. Jer načini sebi krila kao u orla koji leti k nebu« (r. r. 4,5).

Malo je toga nesigurnije od novca. Teško radimo da ga steknemo, a tako ga je lako izgubiti. Ulaganja se izjalove, vrijednost novca padne, računi dolaze, lopovi kradu, a vatra i poplava uništavaju. Čak i ako uspijemo zadržati svoj novac, vrijeme koje imamo da ga potrošimo nemilice prolazi. Trepnete i vaš život ide, ide, otišao je.

Što učiniti? Nekoliko redaka poslije Bog kaže: »Neka tvoje srce ne revnuje zbog grješnika, nego vazda zbog Gospodnjega straha! Zaista, ima budućnost, i tvoja se nada ne će osramotiti« (r. r. 17,18). Uložite život u Isusa; On će ga sačuvati.

– Mike Wittmer

Bože, svoje nesigurnosti želimo predati Tebi.