Ljubav po Božjoj mjeri

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 5:43-48

43 Čuli ste da je bilo kazano: Ljubi svojega bližnjega i mrzi neprijatelja! 44 A ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje i molite se za one koji vas progone! 45 Tada ćete biti djeca svog Oca nebeskoga koji pušta da njegovo sunce izlazi nad dobre i zle i koji daje da kiša pada na pravednike i grješnike. 46 Jer ako ljubite samo one koji vas ljube, kakvu ćete imati plaću? Ne čine li to i carinici? 47 I ako pozdravljate samo svoju braću, što osobito činite? Ne čine li to i neznabošci? 48 Budite dakle savršeni kao što je savršen vaš nebeski Otac!

Jer ako ljubite samo one koji vas ljube, kakvu ćete imati plaću?

Matej 5:46

JEDNOM sam zgodom posjetio siromašno predgrađe grada Santo Domingo u Dominikanskoj Republici. Kuće su bile od valovitog lima, a električne žice visjele su iznad njih. Razgovarao sam s nekoliko obitelji i čuo kako crkve pomažu u borbi protiv nezaposlenosti, kriminala i ovisnosti o drogi.

U jednoj sporednoj uličici popeo sam se klimavim ljestvama u malu sobu da razgovaram s jednom ženom i njezinim sinom. Samo trenutak nakon toga netko je dojurio i rekao: »Morate odmah otići.« Vođa bande naoružane mačetama očito je okupio rulju da nas napadne iz zasjede.

Posjetili smo i drugo predgrađe, ali tamo nismo imali problema. Poslije sam otkrio zašto. Dok bih boravio u nečijem domu, na ulaznim bi vratima stajao vođa bande i štitio nas. Ispostavilo se da je njegovu kćer hranila i školovala crkva, a budući da su vjernici stajali uz nju, sada je on stajao uz nas.

U Govoru na Gori Isus postavlja standard ljubavi koji je bez premca. Takva ljubav obuhvaća ne samo »dobre« nego i »zle« (r. r. 43-45), seže dalje od obitelji i prijatelja da bi dosegla one koji nas ne mogu ili ne žele voljeti (r. r. 46,47). To je ljubav po Božjoj mjeri (r. 48) – ona koja sve blagoslivlja.

Vjernici u gradu Santo Domingo žive tu ljubav i ljudi se mijenjaju. Tako je to kada ‘ljubav po Božjoj mjeri’ dođe u grad.

– Sheridan Voysey

Isuse, želimo voljeti kao Ti.