Kako ostati na stazi

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 2:18-27

18 Dječice, posljednja je ura, i kao što čuste da će doći Antikrist – već sad ustadoše mnogi Antikristi – po tom znamo da je posljednja ura. 19 Od nas izađoše, ali nisu bili od nas; jer kad bi bili od nas, ostali bi s nama; na njima se je trebalo očitovati da nisu svi od nas. 20 Ali vi imate pomazanje od Svetoga, i sve znate. 21 Ne pisah vam kao da ne znate istine, nego jer je znate, i jer nikakva laž ne dolazi od istine. 22 Tko je inače lažljivac nego onaj koji niječe da je Isus Mesija? Antikrist je onaj koji niječe Oca i Sina. 23 Koji god niječe Sina, ne priznaje ni Oca, a koji priznaje Sina, priznaje i Oca. 24 Ono što čuste od početka, neka ostane u vama! Ako u vama ostane ono što čuste od početka, i vi ćete ostati u Sinu i u Ocu. 25 A ovo je obećanje koje nam on obeća: vječni život.
26 Ovo vam pisah za one koji vas zavode. 27 Što se vas tiče, u vama ostaje pomazanje koje primiste od njega, i ne treba vas tko učiti, nego vas njegovo pomazanje uči u svemu. Ono je istinito i nije laž, i kao što vas nauči, ostanite u njemu!

Pomazanje koje primiste od Njega… je istinito i nije laž, i kao što vas nauči, ostanite u njemu!.

1 Ivanova 2:27

KAO najbrži slijepi trkač na svijetu, David Brown iz paraolimpijske momčadi SAD-a pripisuje svoje pobjede Bogu, ranim savjetima svoje majke (»nemoj biti dokon«) i svome vodiču – veteranu u trčanju Jeromeu Averyju. Povezan s Braunom nitima privezanim za njegove prste, Avery ga vodi u pobjedničkim utrkama riječima i pokretima.

»Važno je slušati njegove upute«, kaže Brown i nastavlja da bi »ubrzo ispao iz utrke« na 200 metara tamo gdje staza skreće. »Iz dana u dan ponavljamo plan utrke«, kaže Brown, »sporazumijevamo se i riječima i pokretima.«

U vlastitoj životnoj utrci blagoslovljeni smo božanskim vodstvom. Naš pomoćnik, Duh Sveti, upravlja našim koracima kada ga slijedimo. »Ovo vam pisah za one koji vas zavode«, piše Ivan (r. 26). »Što se vas tiče, u vama ostaje pomazanje koje primiste od Njega, i ne treba vas tko učiti, nego vas Njegovo pomazanje uči u svemu« (r. 27).

Ivan je naglasio ovu mudrost vjernicima svoga vremena koji su se suočavali s Antikristom, a to »je onaj koji niječe Oca i Sina« (r. 22). I danas se suočavamo s takvima. No Duh Sveti, naš Vodič, vodi nas dok slijedimo Krista. Prepustimo se Njegovu vodstvu da nas dotakne istinom i održi na stazi.

– Patricia Raybon

Dragi Bože, prilagodi naša srca vodstvu Duha Svetoga pa ćemo trčati prema Tvojoj istini, a ne lažima.