Prah smo

Pročitajte: Psalam 103:8-14

8 Gospod je milosrdan i milostiv,
strpljiv je i bogat dobrotom.
9 Ne ostaje gnjevan zauvijek,
niti se dovijeka ljuti.
10 Ne postupa s nama po našim grijesima,
niti nam vraća po našim krivnjama.

11 Jer koliko je nebo visoko nad zemljom,
toliko je njegovo milosrđe prema onima koji ga se boje.
12 Koliko je istok daleko od zapada,
toliko udaljuje od nas naše grijehe.
13 Kao što se otac smiluje svojoj djeci,
tako se smiluje Gospod onima koji ga se boje.
14 Jer zna kako smo sazdani,
spominje se da smo prah.

Jer zna kako smo sazdani, spominje se da smo prah.

Psalam 103:14

MLADI je otac bio na rubu živaca. »Sladoled! Sladoled!« vrištao je njegov mališan. Vika usred prepunoga trgovačkog centra počela je privlačiti pozornost ostalih kupaca. »Nemam ništa protiv, ali prvo moramo obaviti nešto za mamu, dobro?« rekao je otac. »Neeeee! Sladoled!« U tom im je trenutku prišla niska, dobro odjevena žena s cipelama iste boje kao njezina torbica. »Ima napadaj bijesa«, rekao je otac. Žena se nasmiješila i odgovorila: »Zapravo, čini se da napadaj bijesa ima vašega malog dječaka. Nemojte zaboraviti da je još malen. Morate biti strpljivi i ostati uz njega.« Situacija se nije čudesno riješila sama od sebe, no bio je to prekid koji su i otac i sin trebali u tom trenutku.

Riječi mudre žene prožimaju 103. psalam. David piše: »Gospod je milosrdan i milostiv, strpljiv je i bogat dobrotom« (r. 8). Zatim nastavlja uspoređujući zemaljskog oca koji se »smiluje svojoj djeci« s Gospodom koji se smiluje »onima koji ga se boje« (r. 13). Bog, naš nebeski Otac, »dobro zna kako smo sazdani, spominje se da smo prašina« (r. 14, K. S.). Zna da smo maleni i krhki.

Često griješimo i opterećeni smo onime što nam svijet nudi. Kako je čudesno znati da je naš nebeski Otac nevjerojatno strpljiv, uvijek prisutan i voli nas.

– John Blase

Bože, hvala Ti što si strpljiv s nama jer znaš tko smo i kako smo sazdani.