U tome zajedno

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:9-16

9 Ljubav neka je bez pretvaranja; zazirući od zla prianjajte uz dobro; 10 bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite. 11 U revnosti ne budite mlaki; u duhu budite revni; Gospodinu služite! 12 Budite radosni u nadi; u nevolji budite strpljivi; u molitvi budite postojani! 13 Pridonosite za potrebe svetih; gostoljubivost revno njegujte! 14 Blagoslivljajte one koji vas progone: blagoslivljajte, a ne kunite! 15 Radujte se s onima koji se raduju, plačite s onima koji plaču! 16 Budite jedne misli među sobom; ne čeznite za visokim stvarima, nego se držite onoga što je skromno! Ne smatrajte sami sebe mudrima!

Radujte se s onima koji se raduju, plačite s onima koji plaču!

Rimljanima 12:15

U samo dva mjeseca 1994. godine u Ruandi su pripadnici plemena Hutu ubili čak milijun Tutsija, odlučni istrijebiti taj dio stanovnika svoje zemlje. Na bdijenju u spomen toga strašnoga genocida biskup Geoffrey Rwubusisi zamolio je svoju suprugu Mary da pomogne ženama čiji su članovi obitelji bili mučki ubijeni. Njezin je odgovor bio: »Sve što želim učiniti je plakati.« I ona je izgubila dio svoje obitelji. Biskupov je odgovor bio odgovor mudrog vođe i brižnog supruga: »Mary, okupi žene i plači s njima.« Znao je da ju je vlastita bol pripremila da sudjeluje u boli drugih.

Crkva, Božja obitelj, mjesto je gdje možemo podijeliti sve – dobro, i ono ne tako dobro. Novozavjetne riječi »jedni druge« govore o našoj međuovisnosti. »Bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite… Budite jedne misli među sobom« (r. r. 10,16). Mjera naše povezanosti izražena je u 15. retku: »Radujte se s onima koji se raduju! Plačite s onima koji plaču!« (K. S.)

Iako se dubina i razmjer naše boli ne može mjeriti s boli onih koji su pretrpjeli genocid, ona je osobna i stvarna. I kao što je to bio slučaj s Mary, zbog onoga što je Bog učinio za nas, bol možemo prigrliti, podijeliti svoje iskustvo s drugima, utješiti ih i pomoći im.

– Arthur Jackson

Milostivi Bože, pomogni nam ponijeti dio tuđe boli.