Oslobođeni iz kaveza

Pročitajte: Psalam 18:4-7,17-20

4 Veličajući zazvah Gospoda
i bio sam spašen od svojih neprijatelja.
5 Pobjesnili su na me valovi smrti,
bujice zla držale su me u tjeskobi.
6 Bili su me sapeli okovi podzemlja
i zamke smrti su bile pale na me.

7 Povikah Gospodu u svojoj tjeskobi,
zavapih za pomoć svome Bogu.
Iz svoga šatora razabra moj glas
i moj mu vapaj dođe do ušiju.

17 Stiže s visine i uhvati me,
izvuče me iz silnih voda.
18 Oslobodio me od moga snažnog neprijatelja,
od mojih mrzitelja koji su bili jači od mene.
19 Napadoše me u dan moje nesreće,
ali mi je Gospod bio zaštitnik.
20 On me je izveo na čistinu
i oslobodio me jer me volio.

On me je izveo na čistinu i oslobodio me jer me volio.

Psalam 18:20

PISAC Martin Laird često bi tijekom svojih šetnji susretao čovjeka s četiri terijera. Tri su psa trčala po obližnjim livadama, ali jedan je uvijek ostajao blizu svog vlasnika, trčeći u malim krugovima. Kad se Laird jednoga dana napokon zaustavio i pitao zašto se taj pas tako čudno ponaša, vlasnik je objasnio da je to pas iz prihvatilišta koji je veći dio života proveo zatvoren u kavezu. Terijer je i dalje trčao ukrug kao da se još uvijek nalazi u zatvorenom prostoru.

Sveto pismo otkriva da smo zarobljeni i bespomoćni ako nas Bog ne spasi. Psalmist govori da ga je skršio neprijatelj i da su oko njega bjesnjeli »valovi smrti«, sapeli su ga »okovi podzemlja i zamke smrti« pale su na njega (r. r. 5,6). Tako sapet, zavapio je Bogu za pomoć (r. 7) i On »stiže s visine i uhvati me« (r. 17), kaže on.

Bog to može učiniti i za nas. Može raskinuti lance i osloboditi nas iz naših kaveza, osloboditi nas i odvesti na »polje prostrano« (r. 20, K. S.). Zato je tužno kad nastavljamo trčati u malim krugovima, kao da smo još uvijek zatvoreni u starim tamnicama. U Njegovoj snazi možda više nećemo biti sputani strahom, sramotom niti ćemo biti potišteni. Bog nas je spasio iz tih kaveza smrti. Možemo slobodno trčati.

– Winn Collier

Bože, kažeš da si oslobodio zarobljenike. Pomogni nam da to vjerujemo. Pomogni nam da to živimo. Želimo biti slobodni. Želimo biti na Tvojoj »čistini«.