Vječna prisutnost

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 28:16-20

16 Jedanaestorica učenika otiđoše u Galileju na goru, kamo ih je Isus bio uputio. 17 Kad ga vidješe, pokloniše mu se. A neki posumnjaše. 18 Tada pristupi Isus k njima i reče im: »Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. 19 Zato idite i počnite činiti mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, 20 učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio. Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.«

Evo, Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.

Matej 28:20

ZA vrijeme Svjetskoga nogometnog prvenstva 2018. godine kolumbijski napadač Radamel Falcao postigao je zgoditak u sedamnaestoj minuti protiv Poljske i osigurao pobjedu. Bio je to njegov trideseti gol na međunarodnim natjecanjima i donio mu je naslov najuspješnijega kolumbijskog igrača.

Falcao je često koristio svoj uspjeh na nogometnom igralištu kako bi posvjedočio svoju vjeru, podižući dres nakon postignutoga gola kako bi svi vidjeli majicu na kojoj je pisalo So Isus nunca estara solo (S Isusom nikada niste sami).

Te nas riječi podsjećaju na Isusovo obećanje: »Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta« (r. 20, K. S.). Znajući da će se vratiti na nebo, Isus je tješio svoje učenike uvjeravajući ih da će uvijek biti s njima, prisutnošću svoga Duha (r. 20; Ivan 14:16-18). Kristov će ih Duh tješiti, voditi, štititi i opunomoćiti dok budu pronosili Isusovo učenje u gradove bili oni blizu ili daleko. A kad dožive razdoblja velike usamljenosti u nepoznatim mjestima, njihovim će ušima vjerojatno odjekivati Kristove riječi, kao stalni podsjetnik na Njegovu prisutnost.

Bez obzira na to kamo idemo, blizu doma ili daleko, dok slijedimo Isusa u nepoznato, na nas se odnosi isto obećanje. Čak i kad nas obuzme osjećaj usamljenosti, dok se obraćamo Isusu u molitvi, utješit će nas spoznaja da je On s nama.

– Lisa M. Samra

Isuse, hvala što nikada nismo sami.