Nezamislivo

Pročitajte: Psalam 23

1 Gospod je moj pastir,
ništa mi ne nedostaje.
2 Na zelenim poljanama pusti me da sjedim
i počinem kraj mirnih voda.
3 On mi krijepi dušu.
Zbog svoga imena vodi me pravim stazama.
4 Ako bih morao i putovati tamnom gudurom,
ne bojim se zla jer ti si sa mnom.
Tvoj štap i tvoja palica me tješe.
5 Spremaš preda mnom stol
naočigled mojim neprijateljima.
Glavu mi mažeš uljem;
moja se čaša prelijeva.

6 Samo će me sreća i milost pratiti
kroz sve dane života moga
i stanovat ću u kući Gospodnjoj
dok živim.

Ako bih morao i putovati tamnom gudurom, ne bojim se zla jer ti si sa mnom.

Psalam 23:4

BART Millard napisao je 2001. godine megahit I Can Only Imagine (Mogu smo zamisliti). Pjesma opisuje kako će čudesno biti u Kristovoj nazočnosti. Millardovi stihovi pružali su utjehu našoj obitelji sljedeće godine kada je naša 17-godišnja kći Melissa poginula u prometnoj nesreći. Slušajući pjesmu, mogli samo zamisliti kako joj je u Božjoj prisutnosti.

No riječ ‘zamisliti’ zvučala je potpuno drukčije u danima nakon Mellissine smrti. Kada su mi dolazili očevi njezinih prijatelja, zabrinuti i tužni govorili bi: »Ne mogu zamisliti kroz što prolazite.« Njihove su riječi pokazivale da suosjećaju s našim gubitkom – no smatrali su ga nezamislivim.

David je dočarao dubinu velikoga gubitka kao putovanje »tamnom gudurom« ili »dolinom smrti« (r. 4, K. S.). Smrt voljene osobe sigurno je to, a mi ponekad ne znamo kako ćemo kroz to proći. Ne možemo ni zamisliti da ćemo uspjeti doći na drugu stranu.

Ali Bog je obećao da će biti s nama u našoj dolini smrti, sada, i daje nam nadu za budućnost da ćemo nakon »doline smrti« biti u Njegovoj nazočnosti. Za vjernika »odseliti iz tijela« znači »naseliti se kod Gospodina« (2 Korinćanima 5:8). To nam pomaže da prođemo kroz nezamislivo dok zamišljamo svoj budući susret s Njime i onima koje smo voljeli.

– Dave Branon

Bože, kad si Ti s nama možemo zamisliti nebo.