Božja stvarnost

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 6:8-17

8 Kad je aramejski kralj ratovao protiv Izraela, učini sa svojim slugama ovaj dogovor: »Na tom i na tom mjestu ćete se utaboriti!« 9 A Božji čovjek posla kralju Izraelovu i poruči mu: »Čuvaj se da ne prolaziš onim mjestom! Jer su tamo Aramejci u zasjedi.« 10 Izraelov kralj posla dakle na mjesto koje mu je bio označio Božji čovjek. Svaki put kad bi ga opomenuo, bio je na oprezu. To se je dogodilo više puta. 11 Zbog toga se razgnjevi aramejski kralj. On pozva svoje sluge i upita ih: »Biste li mi mogli reći tko se od nas drži uz Izraelova kralja?« 12 Jedan od njegovih slugu odgovori: »Nije tako, moj gospodaru i kralju, nego Elizej, prorok u Izraelu, priopćuje Izraelovu kralju čak riječi koje govoriš u svojoj spavaonici.« 13 Tada zapovjedi: »Idite, pogledajte gdje on stanuje, da pošaljem tamo te ga uhvate!« Javiše mu da je u Dotanu. 14 I posla onamo konje i kola, i jaku vojsku. Oni dođoše noću i opkoliše grad.
15 A kad se ujutro diže sluga Božjega čovjeka i iziđe, stajala je oko grada vojska s konjima i kolima. Njegov ga sluga upita: »Jao, gospodaru, što da učinimo?« 16 A on odvrati: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.« 17 I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!« I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.

I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.

2 Kraljevima 6:17

U knjizi C. S Lewisa Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar, cijela Narnija je ushićena kada se moćni lav Aslan ponovo pojavio nakon duljeg izbivanja. No, njihova se radost pretvara u tugu kada Aslan popušta pred zahtjevom zle Bijele Vještice. Suočeni s Aslanovim prividnim porazom, Narnijani svjedoče njegovoj moći kada njegova gromoglasna rika natjera Bijelu Vješticu u bijeg. Iako se sve činilo izgubljenim, Aslan na kraju dokazuje da je veći od zle vještice.

Poput Aslanovih sljedbenika u Lewisovoj alegorijskoj pripovijetci, Elizejev sluga bio je očajan kad je jednoga jutra vidio sebe i Elizeja okružene neprijateljskom vojskom. »Jao, gospodaru, što da učinimo?« zavapio je (r. 15). Prorok mu je mirno odgovorio: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani« (r. 16). Zatim se Elizej pomolio: »Jahve, otvori mu oči da vidi! I Jahve otvori oči momku, i on vidje: gora oko Elizeja sva prekrivena ognjenim konjima i kolima!« (r. 17, K. S.) Iako se sluzi u početku sve činilo beznadnim, Božja se snaga na kraju pokazala većom od neprijateljske vojske.

Zbog teškoća u kojima se nalazimo često vjerujemo da je sve izgubljeno, ali Bog nam želi otvoriti oči i otkriti nam svoju moć.

– Remi Oyedele

Bože, hvala Ti što si veći od naših najvećih strahova.