Neočekivana promjena

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 4:13-17

13 Slušajte sad vi, koji govorite: »Danas ili sutra poći ćemo u ovaj i onaj grad, provest ćemo ondje jednu godinu, trgovat ćemo i steći ćemo.« 14 A ne znate što će biti sutra! Doista, što je vaš život? Dašak ste koji se na čas pojavi, i onda ga nestane. 15 Umjesto da reknete: »Ako Gospodin htjedne, živjet ćemo i učinit ćemo ovo ili ono«, 16 vi se ponosite svojim hvalisanjem. Svako je takvo hvalisanje zlo. 17 Tko dakle zna dobro činiti a ne čini, griješi.

A ne znate što će biti sutra!

Jakovljeva 4:14

U siječnju 1943. godine topli Chinookovi vjetrovi zahvatili su Južnu Dakotu u Americi, brzo podižući temperaturu s –20 na 7° C. Ta drastična promjena vremena – od 27 stupnjeva – dogodila se u samo dvije minute. Najveća promjena temperature zabilježena u SAD-u u razdoblju od dvadeset četiri sata je nevjerojatnih 57 stupnjeva! Dana 15. siječnja 1972. godine u Montani temperatura je skočila s –48° C na 9° C.

Međutim, iznenadna promjena nije samo vremenski fenomen. Ona je i sastavni dio života. Jakov nas podsjeća: »Slušajte sad vi, koji govorite: ‘Danas ili sutra poći ćemo u ovaj ili onaj grad, provest ćemo ondje godinu dana, trgovat ćemo i steći ćemo! A ne znate što će biti sutra!’« (r. r. 13,14). Neočekivani gubitak. Iznenadna loša dijagnoza liječnika. Novčane teškoće. Iznenadne promjene.

Život je putovanje s mnogo nepredvidivih čimbenika. Upravo nas zbog toga Jakov upozorava da se prestanemo ponositi »svojim hvalisanjem« (r. 16) koje ne uzima u obzir Svemogućega. Umjesto taga trebali bismo reći: »Ako Gospodin htjedne, živjet ćemo i učinit ćemo ovo ili ono« (r. 15). Okolnosti u našem životu mogu biti nesigurne, ali jedno je sigurno: u svim neočekivanim trenucima naš Bog nas nikada neće napustiti. On je jedina konstanta u našem životu.

– Bill Crowder

Oče, oprosti nam što se brinemo zbog stvari koje nismo mogli predvidjeti ni kontrolirati. Podaj nam svoj mir.