Vjera da izdržimo

Pročitajte: Djela apostolska 27:27-38

27 A kad bi četrnaesta noć, a mi o ponoći plovili po Jadranu, pomisliše mornari da se primiču nekakvom kopnu. 28 Baciše olovnicu i nađoše dvadeset hvati dubine; i prošavši malo, nađoše petnaest hvati. 29 I bojeći se da ne udarimo na grebene, bacili su s krme četiri sidra, pa su željno čekali svanuće. 30 Ali kad su mornari pokušali pobjeći s lađe te počeli spuštati čamac u more, izgovarajući se kao da hoće s pramca spustiti sidra, 31 reče Pavao satniku i vojnicima: »Ako ovi ne ostanu na lađi, vi se ne možete spasiti.« 32 Tada vojnici presjekoše užad na čamcu i spustiše ga te pade u more.
33 I kad stade svitati, molio je Pavao sve da jedu, govoreći: »Četrnaesti je dan danas kako čekate bez jela, ništa ne okusivši. 34 Zato vas molim da jedete, jer je to za vaše zdravlje. A nijednome od vas dlaka s glave ne će pasti.« 35 I rekavši to uze kruh, i dade hvalu Bogu pred svima, i razlomivši stade jesti. 36 Onda se svi ohrabriše i stadoše jesti. 37 A bilo nas je u lađi svega dvjesta i sedamdeset i šest osoba. 38 Nakon što su se najeli, olakšaše lađu izbacivši pšenicu u more.

A ne samo to, nego se hvalimo i nevoljama znajući da nevolja vodi strpljivosti.

Rimljanima 5:3

ERNEST Shackleton (1874. – 1922.) vodio je neuspješnu ekspediciju preko Antarktike 1914. godine. Kada je njegov brod, prikladno nazvan Endurance (Izdržljivost), zarobljen debelim santama leda u Weddellovu moru, započela je utrka izdržljivosti. Bez ikakve veze s ostatkom svijeta, Shackleton i njegova posada su čamcima za spašavanje doplovili do najbliže obale Slonovskog otoka. I dok je većima posade ostala na otoku, Shackleton i pet članova posade u dva su tjedna prešli skoro 1300 kilometara preko oceana do Južne Georgije po pomoć za preostale članove posade. »Neuspjela« ekspedicija pobjedonosno je ušla u povijesne knjige jer su svi preživjeli zahvaljujući odvažnosti i izdržljivosti.

Apostol Pavao znao je što znači izdržati. Za vrijeme putovanja po olujnom nevremenu u Rim, na suđenje zbog svoje vjere u Isusa, Pavao je od anđela Božjega saznao da će doživjeti brodolom. Apostol je ustrajno hrabrio posadu zahvaljujući Božjem obećanju da nitko »neće stradati osim lađe« 27:23,24).

Kad se nađemo u opasnosti, često želimo da Bog odmah sve popravi. Ali Bog nam daje vjeru da bismo izdržali i rasli jer »nevolja rađa strpljivost, strpljivost prokušanost, a prokušanost nadu« (r. 3, K. S.). Znajući to, ohrabrujmo jedni druge.

– Linda Washington

Bože, da bismo ustrajali, trebamo Tvoju pomoć.