Tajna

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:10-19

10 Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike. 11 Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam. 12 Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. 13 Sve mogu u onome koji me krijepi. 14 Ali dobro ste učinili što ste sa mnom podijelili moju nevolju. 15 A znate i vi, Filipljani, da mi u početku evanđelja, kad sam otišao iz Makedonije, nijedna Crkva ne otvori račun davanja i primanja, osim vas jedinih. 16 Doista, vi ste mi u Solun više puta poslali ono što mi je bilo potrebno. 17 Ne kao da tražim dar, nego tražim plod koji se množi na vašu korist. 18 A ja sam primio sve i imam u izobilju. Obogatio sam se primivši od Epafrodita ono što ste mi poslali, sladak miris, žrtvu prijatnu, ugodnu Bogu. 19 Moj Bog ispunit će svaku vašu potrebu po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu.

Znam… i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati… biti zadovoljan onim što imam.

Filipljanima 4:12,11

PONEKAD mi se čini da moj mačak Heathcliff boluje od teškog oblika SON-a (straha od nedostajanja). Kad dođem iz kupnje, on dotrči da vidi što sam kupila. Kad pripremam večeru, gleda što imam i moli da mu dam malo. Ali kad to dobije, nezainteresirano odlazi.

No bilo bi dvolično od mene kad bih mu to zamjerila. Na komičan način on je slika moje gladi za više, moje pretpostavke da ‘sada’ nikada nije dovoljno.

Pavao smatra da zadovoljstvo nije nešto s čime se rađamo – to moramo naučiti (r. 12). U prirodi nam je da očajnički tražimo sve što mislimo da će nas zadovoljiti i prelazimo na sljedeću stvar onoga trenutka kada shvatimo da neće. Naše nezadovoljstvo može prerasti u zabrinutost i tjeskobu pa se štitimo od svega što smatramo prijetnjom.

Ironično je da ponekad trebamo doživjeti ono čega se najviše bojimo da bismo otkrili stvarnu radost. Nakon što je doživio gotovo sve najgore što život nudi, Pavao nam može iz prve ruke otkriti tajnu zadovoljstva (r. r. 11,12) – tajanstvenu stvarnost da ćemo, dok podižemo prema Bogu svoje čežnje za potpunošću, doživjeti neočekivani mir (r. r. 6,7), sve dublje nošeni u dubine Kristove moći, ljepote i milosti.

– Monica Brands

Tražeći ispunjenje, potražimo zadovoljstvo u Bogu.