Moliti kao Isus

Pročitajte: Evanđelje po Luki 22:39-44

39 Tada izađe i ode, po svom običaju, na Maslinsku goru. Za njim su pošli njegovi učenici. 40 Kad dođe tamo, reče im: »Molite se da ne padnete u kušnju!« 41 Udalji se od njih koliko se može kamenom dobaciti, klekne na koljena i pomoli se: 42 »Oče, ako hoćeš, uzmi ovu čašu od mene! Ali ne moja, nego neka bude tvoja volja!« 43 Tada mu se ukaza anđeo s neba i okrijepi ga. 44 Kad ga je napala smrtna tjeskoba, molio se još usrdnije. Njegov je znoj bio kao kaplje krvi što su tekle na zemlju.

»Oče, ako hoćeš, uzmi ovu čašu od Mene! Ali ne Moja, nego neka bude Tvoja volja!«

Luka 22:42

SVAKA kovanica ima dvije strane. Prednja strana naziva se »glava«, zato što se od početka Rimskog carstva na njoj nalazio lik vladara, a druga strane zove se »rep« vjerojatno po britanskoj kovanici od 10 penija na kojoj je prikazan uzdignuti rep lava. Na hrvatskim kovanicama na »glavi« se nalazi lik neke životinje ili biljke svojstvene našoj zemlji, a na drugoj strani koju zovemo »pismo« nalazi se brojka koja označava vrijednost apoena, kune ili lipe te ime naše zemlje.

Poput kovanice, i Kristova molitva u Getsemanskom vrtu ima dvije strane. U najtežim satima svoga života, u noći prije raspeća na križu, Isus se molio: »Oče! Ako hoćeš, otkloni ovaj kalež od Mene! Ali neka ne bude Moja, nego Tvoja volja!« Kada Krist kaže »uzmi ovu čašu« ili »otkloni ovaj kalež«, On otkriva svoju osobnu želju. »To je ono što Ja želim.« A onda okreće drugu stranu kovanice i moli: »Ali neka ne bude Moja, nego Tvoja volja! (r. r. 42, K. S.) To je strana prepuštanja Bogu kad jednostavno kažemo: »Što god ti želiš, Bože.«

Tu molitvu s licem i naličjem nalazimo i u 26. poglavlju Evanđelja po Mateju i 14. poglavlju Evanđelja po Marku, a spominje se i u 18. poglavlju Evanđelja po Ivanu. Isus se molio obje strane molitve: uzmi ovu čašu (to ja želim, Bože) i ne Moja volja (to što Ti želiš, Bože).

– Elisa Morgan

Dvije Isusove strane. Dvije strane molitve.