Bog vrijedi više

Pročitajte: Evanđelje po Marku 10:17-28

17 Kad pođe dalje svojim putem, pritrča mu netko, pade pred njega na koljena i upita ga: »Učitelju dobri, što moram činiti da postignem vječni život?« 18 Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar osim jedinoga Boga. 19 Znaš zapovijedi: Ne ubijaj! Ne čini preljub! Ne kradi! Ne svjedoči lažno! Ne varaj! Poštuj oca i majku!« 20 Onaj mu odvrati: »Učitelju, sve sam to držao od svoje mladosti.« 21 Tada ga Isus pogleda ljubazno i reče mu: »Jedno ti još treba. Idi, prodaj sve što imaš i podaj siromasima i imat ćeš blago na nebu. Onda dođi, uzmi svoj križ i slijedi mene!« 22 Na tu riječ posta čovjek žalostan i ode tužan jer je posjedovao mnoga dobra.
23 Isus pogleda naokolo i reče svojim učenicima: »Kako je teško bogatima ući u Božje kraljevstvo!« 24 Učenici se uplašiše od njegovih riječi. A Isus im ponovi: »Djeco, kako je teško ući u Božje kraljevstvo! 25 Lakše deva prođe kroz iglene uši, negoli bogataš uđe u Božje kraljevstvo.« 26 Oni se još više uplašiše i rekoše jedan drugome: »Tko se onda može spasiti?« 27 Isus pogleda na njih i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu; jer je Bogu sve moguće.« 28 Tada mu reče Petar: »Eto, mi smo sve ostavili i pošli smo za tobom.«

»Eto, mi smo sve ostavili i pošli smo za Tobom.«

Marko 10:28

MOJU su majku u prošlosti povrijedili neki vjernici i bila je jako ljutita kada sam predala život Isusu. »Dakle, sada ćeš me i ti osuđivati? Ne dolazi u obzir.« Spustila je slušalicu i cijele godine nije željela razgovarati sa mnom. Bila sam tužna, ali na kraju sam shvatila da je odnos s Bogom važniji od jednog od mojih odnosa. Molila sam se za nju uvijek kad je odbila moj poziv i tražila Ga da mi pomogne voljeti ju iskreno.

S vremenom smo se pomirile. Nekoliko mjeseci poslije rekla je: »Promijenila si se. Mislim da sam spremna čuti više o Isusu.« Ubrzo nakon toga prihvatila je Krista kao Spasitelja i živjela ostatak svojih dana ljubeći Boga i druge.

Poput čovjeka koji je dotrčao do Isusa i upitao Ga kako može steći vječni život, ali je otišao tužan jer se nije želio odreći svojeg bogatstva (r. r. 17-22), i meni je teška sama pomisao da trebam sve ostaviti i slijediti Ga.

Nije lako napustiti stvari ili ljude za koje mislimo da su pouzdaniji od Boga (r. r. 23-25). Ali vrijednost onoga čega se odričemo ili što gubimo na ovom svijetu nikada neće premašiti vrijednost dara vječnog života s Isusom. Naš se Bog dragovoljno žrtvovao kako bi spasio sve ljude. Zaogrće nas mirom i obasipa nas neprocjenjivom i postojanom ljubavlju.

– Xochitl Dixon

Bože, hvala što nas voliš više nego što zaslužujemo i podsjećaš nas da si vrjedniji od bilo čega ili bilo koga.