Nema više zavjese

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 10:19-25

19 Imamo dakle, braćo, osiguran ulazak u svetište krvlju Isusa 20 koji nam je otvorio put novi i živi zavjesom, to jest svojim tijelom. 21 Imamo i velikoga svećenika nad Božjom kućom. 22 Zato pristupajmo istinitim srcem u punini vjere, srca očišćenog od ljage na savjesti, i tijela opranog čistom vodom! 23 Čvrsto držimo nadu, jer je vjeran onaj koji je obećao, 24 i pazimo jedni na druge u poticanju na ljubav i dobra djela. 25 Ne propuštajmo svoj sastanak, kao što neki imaju običaj, nego bodrimo jedni druge tim više što vidite da se približava Dan.

Imamo dakle, braćo, osiguran ulazak u Svetište krvlju Isusa koji nam je otvorio put novi… Zato pristupajmo istinitim srcem u punini vjere.

Hebrejima 10:19-22

ZRAKOPLOV je dosegnuo visinu za let i stjuardesa je povukla zavjesu koja odvaja prvu klasu. To me je podsjetilo na velike razlike između pojedinih dijelova u zrakoplovu. Neki se putnici ukrcavaju prvi, sjede u udobnim sjedalima, s više prostora za noge i uslugom prilagođenom njihovim željama. Zavjesa je bila ponižavajući podsjetnik da meni tamo nije mjesto.

Oštre razlike između pojedinih skupina ljudi vidimo kroz cijelu povijest, uključujući i Božji hram u Jeruzalemu, no tu nije bila riječ o novcu. Oni koji nisu bili Židovi mogli su štovati samo u vanjskom dvorištu. Potom je bilo dvorište za žene, a zatim dio namijenjen muškarcima. Na kraju je bila Svetinja nad svetinjama, mjesto na kojemu se Bog objavljivao. Bila je odvojena zavjesom i dostupna samo Velikom svećeniku jednom godišnje (pročitajte Hebrejima 9:1-10).

No ta podjela više ne postoji. Isus je maknuo sve što sprječava pristup Bogu – čak i naš grijeh (10:17). Baš kao što je hramska zavjesa bila razderana po sredini u trenutku Kristove smrti (Matej 27:50,51), Njegovo je raspeto tijelo razderalo sve što sprječava pristup Bogu. Ne postoji ništa što bi vjerniku stajalo na putu da iskusi slavu i ljubav živoga Boga.

– Lisa M. Samra

Isuse, hvala Ti što si svojom smrću omogućio potpuni pristup Bogu svima koji za time čeznu.