Tuga i radost

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 20:11-18

11 A Marija je stajala vani kod groba i plakala. Dok je dakle plakala, naviri se nad grob, 12 i vidje dva anđela gdje sjede u bijelim haljinama, jednog pokraj glave, a jednog pokraj nogu, gdje je bilo položeno Isusovo tijelo. 13 Oni joj rekoše: »Ženo, zašto plačeš?« Reče im: »Uzeše moga Gospodina i ne znam gdje ga položiše.« 14 Kad je to rekla, obazre se i vidje Isusa gdje stoji. – Ali nije znala da je Isus. – 15 Isus joj reče: »Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš?« Ona, misleći da je vrtlar, reče mu: »Gospodine, ako si ga ti odnio, kaži mi gdje si ga položio i ja ću ga uzeti.« 16 Reče joj Isus: »Marijo!« Ona se obazre i reče mu hebrejski: »Rabuni«, to znači: »Učitelju«. 17 Reče joj Isus: »Nemoj se zadržavati uza me, jer još nisam uzašao k svojemu Ocu. Nego idi k mojoj braći i kaži im: Uzlazim k svome Ocu i vašemu Ocu, k svome Bogu i vašemu Bogu.« 18 Marija Magdalena ode i javi učenicima: »Vidjela sam Gospodina i ovo mi je kazao.«

Marija Magdalena ode i javi učenicima: »Vidjela sam Gospodina i ovo mi je kazao.«

Ivan 20:18

KADA su sretni, vukovi mašu repom i poskakuju – smatraju Jim i Jamie Dutcher, vrsni poznavatelji vukova. Kada ugine pripadnik čopora, tjednima tuguju. Posjećuju mjesto na kojemu je uginuo i pokazuju tugu spuštanjem repa i tužnim zavijanjem.

Tuga je snažan osjećaj koji smo svi iskusili, osobito ako nam je umro netko drag ili izgubimo nešto dragocjeno. Marija Magdalena to je doživjela. Bila je jedna od Isusovih sljedbenica i putovala je s Njim i njegovim učenicima (Luka 8:1-3). Ali sada ih je razdvojila Njegova okrutna smrt na križu. Jedino što je Mariji preostalo bilo je pomazati Isusovo tijelo za ukop – zadaća koju nije mogla obaviti zbog Šabata. Možete li zamisliti kako se Marija osjećala kad je došla do groba i umjesto beživotnog, slomljenog tijela, susrela živog Spasitelja! Iako isprva nije prepoznala čovjeka koji je stajao pred njom, kada je izgovorio njezino ime znala je tko je – Isus! U trenutku se tuga pretvorila u radost. Marija je imala veselu vijest: »Vidjela sam Gospodina!« (r. 18)

Isus je ušao u naš mračni svijet da donese slobodu i život. Njegovo je uskrsnuće slavljenje činjenice da je izvršio to zbog čega je došao. Poput Marije i mi možemo slaviti Kristovo uskrsnuće i govoriti svima da je živ! Aleluja!.

– Linda Washington

Zbog Isusova uskrsnuće imamo novi život.