Ljekovite riječi

Pročitajte: Mudre izreke 16:20-24

20 Tko pazi na opomenu, taj dolazi do sreće;
blago onome koji se uzda u Gospodina!
21 Tko je mudra srca, slavi se kao razuman;
i prijazna riječ promiče pouku.
22 Izvor je životu mudrost za one koji je posjeduju,
a pokuda luđaka je ludost.
23 Razum mudroga učini razboritim njegova usta
i umnožava pouku na njegovim usnama.
24 Ljubazne su riječi med samotok,
slatke duši, zdrave tijelu.

Ljubazne su riječi med samotok, slatke duši, zdrave tijelu.

Izreke 16:24

NEDAVNO istraživanje pokazalo je da ohrabrujuće riječi liječnika mogu pridonijeti bržem ozdravljenju. Jednostavnim je pokusom skupina volontera izložena alergenu koji izaziva svrbež kože. Zatim su usporedili reakcije onih koje su liječnici ohrabrivali s onima koje nisu. Pacijenti koje su ohrabrivali osjećali su se bolje i nije ih svrbjelo kao one druge.

Pisac Izreka znao je važnost ohrabrujućih riječi. »Ljubazne su riječi… zdrave tijelu« (r. 24), napisao je. Blagotvorni učinak riječi nije ograničen samo na naše zdravlje: »Tko pazi na opomenu, taj dolazi do sreće« (r. 20). To znači da nas bodrenje priprema za izazove s kojima se susrećemo sada ili nas čekaju u budućnosti.

Možda još u potpunosti ne razumijemo zašto ili koliko nas mudrost i ohrabrenje osnažuju i pridonose ozdravljenju u svakodnevnom životu. Ipak, čini se da nam bodrenje i upute naših roditelja, trenera i prijatelja pomažu podnositi poteškoće i usmjeravaju nas prema uspjehu. Slično tome, Biblija nam pruža ohrabrenje kada se suočavamo s iskušenjima, pomaže nam da se nosimo i s nezamislivim okolnostima. Bože, molimo ta da nas Tvoja mudrost osnaži kako bismo zauzvrat »ljubaznim riječima« pružali nadu i ozdravljenje onima koje si stavio u naš život.

– Kirsten Holmberg

Nebeski Oče, hvala Ti na riječima ozdravljenja i nade.