Potrčite prema izazovu

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 6:8-17

8 Kad je aramejski kralj ratovao protiv Izraela, učini sa svojim slugama ovaj dogovor: »Na tom i na tom mjestu ćete se utaboriti!« 9 A Božji čovjek posla kralju Izraelovu i poruči mu: »Čuvaj se da ne prolaziš onim mjestom! Jer su tamo Aramejci u zasjedi.« 10 Izraelov kralj posla dakle na mjesto koje mu je bio označio Božji čovjek. Svaki put kad bi ga opomenuo, bio je na oprezu. To se je dogodilo više puta. 11 Zbog toga se razgnjevi aramejski kralj. On pozva svoje sluge i upita ih: »Biste li mi mogli reći tko se od nas drži uz Izraelova kralja?« 12 Jedan od njegovih slugu odgovori: »Nije tako, moj gospodaru i kralju, nego Elizej, prorok u Izraelu, priopćuje Izraelovu kralju čak riječi koje govoriš u svojoj spavaonici.« 13 Tada zapovjedi: »Idite, pogledajte gdje on stanuje, da pošaljem tamo te ga uhvate!« Javiše mu da je u Dotanu. 14 I posla onamo konje i kola, i jaku vojsku. Oni dođoše noću i opkoliše grad.
15 A kad se ujutro diže sluga Božjega čovjeka i iziđe, stajala je oko grada vojska s konjima i kolima. Njegov ga sluga upita: »Jao, gospodaru, što da učinimo?« 16 A on odvrati: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.« 17 I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!« I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.

I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.

2 Kraljevima 6:17

TOM je potrčao za mladićima koji su ukrali bicikl njegova prijatelja. Nije imao plan. Znao je samo da ga mora vratiti. Iznenada, trojica lopova pogledala su prema njemu, bacila bicikl i pobjegla. Tomu je laknulo i bio je zadivljen sobom. Podigao je bicikl i okrenuo se. Tek je tada ugledao Jeffa, svoga snažnog prijatelja koji je sve vrijeme trčao iza njega.

Elizejev se sluga uplašio kada je ugledao svoj grad okružen neprijateljskom vojskom. Dotrčao je do Elizeja i upitao ga: »Jao, Gospodaru, što da učinimo?« On mu je mirno odgovorio: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani«. Tada je Bog otvorio oči sluge »i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola« (r. r. 16,17).

Ako se trudite slijediti Isusa, možda ćete se naći u nekim složenim situacijama. Možda ćete dovesti u pitanje svoj položaj u društvu, svoju sigurnost, jer ste odlučili činiti ono što je ispravno. Možda nećete moći spavati noću brinući se o tome kako će sve završiti. Zapamtite, niste sami. Ne morate biti jači ili pametniji od izazova koji su pred vama. Isus je s vama i Njegova je moć veća od svih protivnika. Postavite si Pavlovo pitanje: »Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?« (Rimljanima 8:31) Stvarno, tko?

– Mike Wittmer

Potrčite prema svojem izazovu, zajedno s Bogom!