Tik do vas

Pročitajte: Ponovljeni zakon 4:5-8

5 Vidite, učim vas zapovijedi i naredbe kako mi ih naloži Gospodin, moj Bog, da po njima radite u zemlji u koju ulazite, da je uzmete u posjed. 6 Držite ih i izvršavajte! Jer to će vas u očima poganskih naroda učiniti mudrima i razumnima. Kad oni čuju sve te uredbe, kazat će: Doista, taj veliki narod je mudar i razuman narod. 7 Jer gdje ima tako velik narod, kojemu je Bog tako blizu, kako je nama Gospodin, Bog naš, kad ga god zazovemo. 8 I gdje je tako velik narod, koji bi imao tako pravedne zakone i naredbe, kao što je sav ovaj zakon što vam ga danas predlažem?

Jer gdje ima tako velik narod, kojemu je Bog tako blizu, kako je nama Gospodin, Bog naš, kad Ga god zazovemo.

Ponovljeni zak. 4:7

SVAKOGA dana u pošti u Jeruzalemu razvrstavaju hrpe neisporučenih pisama nastojeći svako uputiti njegovu primatelju. Mnoga završe u posebnoj kutiji na kojoj piše Pisma Bogu. Naslovljena su Bogu ili Isusu. U dvojbi što da radi, jedan od djelatnika počeo ih je odnositi do zapadnog zida Jeruzalema i stavljati ih između kamenih blokova s ostalim napisanim molitvama. Većina se moli za posao, supružnika ili dobro zdravlje. Neki traže oprost, drugi samo iskazuju zahvalnost. Jedan je čovjek pitao Boga može li se njegova pokojna supruga pojaviti u njegovim snovima jer ju želi ponovno vidjeti. Svi su oni vjerovali da će ih Bog uslišati uspiju li doprijeti do Njega.

Izraelci su mnogo naučili putujući pustinjom. Između ostaloga da njihov Bog nije kao ostali bogovi toga doba – daleki, gluhi, prostorno ograničeni, do kojih se moglo doći jedino dugotrajnim hodočašćem ili ‘međunarodnom poštom’. »Jer, koji je to narod tako velik da bi mu bogovi bili tako blizu kao što je Jahve, Bog naš, nama« (r. 7, K. S.). Bila je to revolucionarna vijest! Bog ne živi u Jeruzalemu. Blizu nam je, ma gdje bili. No neki to tek trebaju otkriti.

– Sheridan Voysey

Odgovor na svako od spomenutih pisama je: »Bog je tik do vas. Razgovarajte s Njim.