Zaista slobodni

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:31-36

31 Tada Isus reče onim Židovima koji su vjerovali u njega: »Ako vi ustrajete u mom nauku, zaista ćete biti moji učenici. 32 Tada ćete upoznati istinu, i istina će vas osloboditi.« 33 Odgovoriše mu: »Mi smo Abrahamova djeca i nikome nismo nikad robovali. Kako ti veliš: Bit ćete slobodni?« 34 Isus im odvrati: »Zaista, zaista kažem vam: Tko čini grijeh, rob je grijehu. 35 Rob ne ostaje zauvijek u kući, sin ostaje zauvijek. 36 Ako vas dakle Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni.

Ako vas dakle Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni.

Ivan 8:36

FILM Amistad govori o zapadnoafričkim robovima koji su 1839. godine zauzeli brod koji ih je prevozio i ubili kapetana i dio posade. No pobuna nije uspjela, ponovo su uhvaćeni i izvedeni pred sud. U nezaboravnoj sceni u sudnici vidimo Cinquéu, vođu robova, koji strastveno moli da ih oslobode. Tri jednostavne riječi – koje sve glasnije ponavlja muškarac u okovima na vrlo lošem engleskom – na kraju su ušutkale sudnicu: »Daj nam slobodan!« Pravda je pobijedila i oslobođeni su.

Većini ljudi danas ne prijeti opasnosti od fizičkog ropstva, ali potreba za oslobođenjem od duhovnog ropstva postoji i danas. Isusove riječi u Evanđelju po Ivanu 8:36 nude veliko olakšanje: »Dakle, ako vas Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni« (K. S.) Isus govori o sebi kao izvoru istinske slobode, jer nudi oproštenje svima koji vjeruju u Njega. Iako su okupljeni oko Isusa tvrdili da su slobodni (r. 33), njihove riječi, stavovi i postupci u odnosu na Njega pokazali su suprotno.

Isus čezne čuti one koji će ponoviti Cinquéovu molbu i reći: »Daj mi slobodu!« Pun suosjećanja On čeka vapaje onih koji su okovani nevjerom, ili strahom ili neuspjehom. Sloboda je stvar srca. Takva je sloboda rezervirana za one koji vjeruju da je Isus Božji Sin, poslan u svijet da svojom smrću i uskrsnućem slomi snagu grijeha koji nas zarobljava.

– Arthur Jackson

Isuse, pomogni nam vjerovati da nas možeš osloboditi.