Posrednička molitva

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:26-3426 A tako nam i Duh pomaže u našoj slabosti; jer ne znamo za što ćemo se moliti kako treba, nego sam Duh posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem. 27 A onaj koji ispituje srca, zna što je želja Duha, jer po Božjoj volji posreduje za svete. 28 Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po njegovu naumu. 29 Jer one koje unaprijed zna, njih je i predodredio da budu slični obličju njegova Sina, da on bude prvorođenac među mnogom braćom. 30 Koje predodredi, njih i pozva; a koje pozva, njih i opravda; a koje opravda, njih i proslavi.
31 Što ćemo dakle reći na ovo? Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? 32 On koji dakle svojega vlastitog Sina nije poštedio, nego ga je predao za sve nas, kako da nam s njim ne daruje sve? 33 Tko će optužiti izabrane Božje? Bog je onaj koji ih opravdava. 34 Tko će osuditi? Krist Isus, koji je umro, pa još i uskrsnuo, koji je s desne strane Bogu, koji nas i zagovara.

A Onaj koji ispituje srca, zna što je želja Duha, jer po Božjoj volji posreduje za svete.

Rimljanima 8:27

KASNO jednoga popodneva moja obitelj i ja zaustavili smo se u lokalnom restoranu u želji da ručamo. Dok je konobar stavljao na stol hrskavi pomfrit i sočne hamburgere, moj je muž podigao pogled i pitao ga kako se zove. Zatim je rekao: »Naša obitelj se moli prije jela. Postoji li nešto za što želiš da molimo za tebe? Allen, čije ime sada znamo, pogledao nas je iznenađeno i zabrinuto. Uslijedila je kratka tišina, a onda nam je rekao da noću spava na sofi svoga prijatelja, automobil mu je ostao u kvaru i da nema novca.

Dok je moj muž tiho molio Boga da Allenu pokaže svoju ljubav, razmišljala sam o tome kako je naša posrednička ili zagovorna molitva slična tome kada Duh Sveti uzme naš problem i poveže nas s Bogom. U trenucima najveće potrebe – kada shvatimo da se ne možemo sami nositi sa životom, kada ne znamo što reći Bogu, tada Duh »po Božjoj volji posreduje za svete« (r. 27). Što kaže Duh je tajna, ali uvjereni smo da je uvijek u skladu s Božjom voljom za naš život.

Sljedeći put kada molite za Božje vodstvo, skrb i zaštitu u tuđem životu, neka vas taj čin dobrote podsjeti da se vaše duhovne potrebe također donose pred Boga koji zna vaše ime i brine se o vašim problemima.

– Jennifer Benson Schuldt

Isuse, molimo Te daj nam danas pobjedu snagom Tvoga uskrsnuća.