Radovi u tijeku

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 10:11-18

11 Svaki svećenik služi svaki dan i prinosi mnogo puta iste žrtve koje nikad ne mogu otkloniti grijeha. 12 A on, prinijevši jednu žrtvu za grijehe, sjedi svagda s desne strane Bogu, 13 čekajući dalje, »dok se ne polože njegovi neprijatelji za podnožje njegovim nogama.« 14 Doista, on je jednim prinosom usavršio zauvijek one koji bivaju posvećeni. 15 A svjedoči nam i Duh Sveti jer nakon što je rekao:
16 »Ovo je Savez koji ću sklopiti s njima
poslije onih dana«,
Gospodin dodaje:
»Dat ću svoje zakone u njihova srca,
i u njihovu ću ih pamet upisati;
17 i njihovih grijeha i bezakonja
ne ću se više spominjati.«
18 A gdje su grijesi oprošteni, tu nema više prinosa za grijeh.

Doista, On je jednim prinosom usavršio zauvijek one koji bivaju posvećeni.

Hebrejima 10:14

»PA nedavno su stavili novi sloj asfalta«, pomislio sam u sebi dok se promet usporavao. Sad ga opet skidaju! Tada sam se zapitao: »Zašto radovi na cesti nikada nisu gotovi?« Kad bolje razmislim, nikad nisam vidio znak na kojemu piše: »Asfaltiranje je završeno. Molimo vas uživajte u savršenoj cesti.«

Ali nešto slično vidim i u vlastitom duhovnom životu. Kao mladi vjernik zamišljao sam da ću dosegnuti trenutak zrelosti kada će mi sve biti jasno, kada ću biti ‘savršeno gladak’. Trideset godina poslije priznajem da su na meni još uvijek ‘radovi u tijeku’. Baš kao i neprestano krpane ceste kojima se vozim, izgleda da i ja nikada neću biti ‘završen’. Ponekad se to može činiti jednako frustrirajućim.

Ali u 10. poglavlju Poslanice Hebrejima nalazimo nevjerojatno veliko obećanje. U 14. retku piše: »On je uistinu jednim jedinim prinosom učinio zauvijek savršenim one koje posvećuje« (K. S.) Isusovo djelo na križu već nas je spasilo. Potpuno. Savršeno. U Božjim očima smo potpuni i gotovi. Ali taj postupak još nije gotov dok god smo tu na zemlji. Još uvijek se oblikujemo i postajemo Mu sve sličniji, još uvijek smo »oni koji bivaju posvećeni«. Ali jednoga dana vidjet ćemo Ga licem u lice i bit ćemo Mu slični (1 Ivanova 3:2). Do tada radovi na nama još traju, a mi jedva čekamo da budu završeni.

– Adam Holz

Za radove na cesti i duhovni napredak treba vremena.