Ispričaj mi priču

Pročitajte: Evanđelje po Marku 4:26-34

26 Dalje je govorio: »Kraljevstvo je Božje kao čovjek koji baci sjeme u zemlju. 27 Spavao on ili bdio, danju ili noću, sjeme niče i raste, a da on i ne zna kako. 28 Sama od sebe donosi zemlja rod: najprije biljku, onda klas, napokon puno zrno u klasu. 29 Kad se tada pokaže rod, odmah spremi srp, jer je tu žetva.«
30 Dalje je govorio: »S čime da usporedimo Božje kraljevstvo? Kojom da ga prispodobom prikažemo? 31 Ono je kao gorušično zrno. Kad se sije u zemlju, manje je od sveg drugog sjemena na zemlji. 32 A je li posijano, uzraste i bude veće od svega povrća. Potjera tako velike grane da mogu nebeske ptice boraviti u njegovoj sjeni.« 33 U mnogim takvim prispodobama navješćivao im je riječ kako bi je mogli shvatiti. 34 Bez prispodoba im nije govorio. Nasamo je svojim učenicima sve tumačio.

Bez prispodoba im nije govorio. Nasamo je svojim učenicima sve tumačio.

Marko 4:34

JEDNOM davno. Te su dvije riječi možda među najmoćnijim riječima na cijelome svijetu. Neka od mojih najranijih sjećanja kao dječaka sadržavaju neki oblik te fraze. Moja se majka jednoga dana vratila kući s velikom, tvrdo uvezanom, ilustriranom dječjom Biblijom. Svake večeri prije gašenja svjetla moj brat i ja bismo puni očekivanja sjedili dok nam je mama čitala o davnim vremenima i zanimljivim ljudima i Bogu koji ih je volio. Te su priče postale leća kroz koju smo gledali divan veliki svijet.

Znate li tko je nesporno najveći pripovjedač svih vremena? Isus iz Nazareta. Znao je da svi u sebi nosimo urođenu ljubav prema pričama i zato se njima često koristio u navješćivanju Svoje radosne vijesti: Jednom davno… živio je čovjek koji je bacio »sjeme u zemlju« (r. 26). Jednom davno… bilo je gorušično zrno (r. 31), i tako redom. Evanđelje po Marku jasno pokazuje da je Isus rabio priče u svakodnevnim susretima s običnim ljudima (r. 34) kako bi im pomogao da jasnije vide svijet i razumiju Boga koji ih voli.

Dobro je to zapamtiti želimo li drugima navijestiti Božju radosnu vijest o milosrđu i milosti. Pričama je gotovo nemoguće odoljeti.

– John Blase

Isuse, pomogni nam biti domišljatima u širenju Radosne vijesti svijetu koji još uvijek zastane da bi čuo priču.