Koji ste put odabrali?

Pročitajte: Psalam 1

1 Blago čovjeku koji se ne ravna prema savjetu bezbožnika,
ne zaustavlja se na putu grješnika,
ne sjeda u zbor opakih,
2 on uživa u Zakonu Gospodnjem,
o Zakonu njegovu razmišlja dan i noć.
3 On je kao drvo posađeno uz vode potoka,
što rađa plod u pravo doba,
na kojem ne vene lišće.
Što poduzme, to i uspije.

4 Nisu takvi bezbožnici;
oni su k’o pljeva koju raznosi vjetar.
5 Zato se opaki ne mogu održati na sudu,
ni grješnici u koru pravednika
6 jer Gospod čuva put pravednih,
a put bezbožnih završava u propasti.

… jer Gospod čuva put pravednih, a put bezbožnih završava u propasti.

Psalam 1:6

BEZ signala za mobitel i bez karte, jedino što smo imali bilo je maglovito sjećanje na kartu koju smo vidjeli na početku planinarske staze. Nakon više od sat vremena napokon smo izišli iz šume na parkiralište. Propustivši jedno skretanje umjesto puta od 400 metara, odabrali smo puno duži.

Život može biti takav: moramo se pitati ne samo je li nešto ispravno ili pogrešno nego i kamo vodi. Psalam 1. uspoređuje dva načina života – život »pravednih« (onih koji vole Boga) i »bezbožnih« (neprijatelja onih koji vole Boga). Pravednici rađaju »plod u pravo doba«, a bezbožnici »su k’o pljeva koju raznosi vjetar« (r. r. 3,4). Ovaj psalam otkriva kako izgleda plodonosan život. Osoba koja tako živi oslanja se na Boga za okrjepu i život.

Pa kako postati takva osoba? Između ostaloga, 1. psalam nas poziva da se klonimo opasnih odnosa i nezdravih navika te uživamo u »Zakonu Gospodnjem« (r. 2). I na kraju, razlog uspjeha je to što »Gospod čuva put pravednih« (r. 6).

Predajte svoj put Bogu, neka vas skrene od starih odnosa i navika koji nikamo ne vode, i dopustite da Biblija bude potok iz kojeg korijenje vašeg srca crpi snagu.

– Glenn Packiam

Dragi Isuse, budi milostiv i pomogni nam da se klonimo svega što nas vodi krivim putem. Učini naše živote svrhovitima i plodonosnima. Sebi na slavu.