Čuvari svjetla

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:12-16

12 Isus im dalje reče: »Ja sam svjetlo svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlo života.« 13 Tada mu rekoše farizeji: »Ti sam za sebe svjedočiš. Tvoje svjedočanstvo nije istinito.« 14 Isus im odvrati: »Iako ja svjedočim sam za sebe, istinito je moje svjedočanstvo. Jer znam odakle dođoh i kamo idem. A vi ne znate odakle dolazim i kamo idem. 15 Vi sudite po tijelu, ja ne sudim nikome. 16 I ako sudim ja, sud je moj istinit, jer nisam sam, nego ja i Otac koji me posla.

Bog koji reče: »Neka iz tame zasja svjetlo«, obasjao je naša srca.

2 Korinćanima 4:6

ZOVU ih Čuvari svjetla. Na svjetioniku na rtu Hatteras, na samom vrhu istočne obale SAD-a, postoji spomenik onima koji su ondje vodili brigu o svjetlu od 1803. godine. Ubrzo nakon što je postojeća građevina premještena u unutrašnjost zbog erozije obale, imena svih čuvara uklesana su u kamenje starih temelja koji služe kao amfiteatar s pogledom na novi svjetionik. Na taj način – kako piše na obližnjem panou – današnji posjetitelji mogu krenuti stopama bivših ‘čuvara svjetla’ i paziti na svjetionik.

Isus je najveći darovatelj svjetla. Rekao je: »Ja sam svjetlo svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlo života« (Ivan 8:12). To je vrlo radikalna tvrdnja. Ali Isus je to rekao da potvrdi odnos sa svojim nebeskim Ocem, Stvoriteljem svjetla i života, koji Ga je poslao.

Kada prihvatimo Isusa kao Spasitelja i slijedimo Njegovo učenje, obnovljen je naš odnos s Bogom, i On nam daje novu snagu i svrhu. Njegov život i ljubav koji nas mijenjaju – »svjetlo ljudima« (1:4) – svijetli u nama i kroz nas i u mračan i ponekad opasan svijet.

Kao Isusovi sljedbenici postali smo ‘čuvari svjetla’ koje svijetli kroz nas i otkriva život i nadu koju samo On može dati!

– James Banks

Isuse, želimo svijetliti za Tebe.