Stolovi za razgovor

Pročitajte: Djela apostolska 2:42-47

42 Bili su postojani u nauku apostola, u zajedništvu, u lomljenju kruha i u molitvama. 43 A uđe strahopoštovanje u sve, jer su apostoli činili mnoga čudesa i znake. 44 Svi koji su povjerovali bili su zajedno, i imali su sve zajedničko. 45 Prodavali bi svoja imanja i dobra te dijelili svima, kako bi koji trebao. 46 Bili su jednodušni i svaki dan su se okupljali u Hramu, a po kućama su lomili kruh, blagujući hranu s radošću i priprosta srca. 47 Hvalili su Boga i uživali naklonost svega naroda. A Gospodin je svaki dan umnožavao broj onih koji su se odazivali na put spasenja.

Bili su jednodušni i svaki dan su se okupljali u Hramu.

Djela ap. 2:46

USAMLJENOST je jedna od najvećih prijetnji našem osjećaju zadovoljstva. Ona pogubno djeluje na naše zdravlje jer gledanje televizije, prijateljstva na društvenim mrežama, hrana i štošta drugo ne mogu zamijeniti vrijeme provedeno s nekime. Rezultati jednog istraživanja pokazuju da se gotovo dvije trećine ljudi – bez obzira na dob ili spol – u nekom trenutku osjeća usamljeno. Jedan je supermarket postavio stolove za razgovor u kafićima svojih trgovina kako bi potaknuo povezivanje ljudi. Oni koji žele razgovarati jednostavno sjednu za takav stol, pokazujući želju da im se netko pridruži ili da se pridruže onima koji već ondje sjede. Potom započnu razgovor i nastaje osjećaj povezanosti i zajedništva.

Vjernici rane crkve također su trebali zajedništvo. Jedni bez drugih vjerojatno bi se osjećali osamljenima u življenju svoje vjere koja je svijetu još uvijek bila nova. Ne samo da su bili »postojani u nauku apostola« nego su učenici naučili što znači slijediti Isusa. Svakog su se dana »okupljali u Hramu, a po kućama su lomili kruh«, kako bi se ohrabrili i imali zajedništvo (r. r. 42,46).

Svi trebamo povezanost s drugima; Bog nas je stvorio takve! Bolna razdoblja usamljenosti dokaz su da je to istina. Poput vjernika rane crkve, zbog sebe i drugih njegujmo zajedništvo.

– Kirsten Holmberg

Oče naš, pokaži nam kako pronaći vrijeme za druženje!