Sjećanje

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:9-17

9 Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. Ostanite u mojoj ljubavi! 10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi.
11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena. 12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio! 13 Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji ako činite što vam ja zapovijedam. 15 Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca. 16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane; što god zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. 17 Ovo vam zapovijedam: Ljubite se među sobom!

Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje.

Ivan 15:13

POZNAVALA sam mnogo bivših vojnika. Moj otac i ujaci bili su na ratištu tijekom Drugoga svjetskog rata. Vratili su se kući, ali u tom su ratu stotine tisuća obitelji izgubile najmilije jer su služili svojoj domovini. Ipak, kad bi ih pitali, moj otac i većina vojnika rekli bi da su bili spremni dati život kako bi zaštitili svoje najmilije i borili se za ono što su smatrali ispravnim.

Kad netko umre braneći svoju domovinu, na ispraćaju često čujemo sljedeće riječi: »Nitko nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje« (r. 13, K. S.) No pogledajmo događaj koji je prethodio tome retku.

Isus je to rekao svojim učenicima tijekom Posljednje večere neposredno prije svoje smrti, u trenutku kada je jedan od njegove male skupine učenika, Juda, bio spreman izdati Ga (13:18-30). No, Krist je sve to znao i bio odlučan žrtvovati svoj život za svoje prijatelje i neprijatelje.

Isus je bio voljan i spreman umrijeti za sve koji će jednoga dana prihvatiti Njegovu žrtvu, one koji su Mu »još bili neprijatelji« (Rimljanima 5:10). Zauzvrat, On traži od svojih učenika (tada i sada): »Ljubite se među sobom kao što sam Ja vas ljubio!« (Ivan 15:12) Njegova ljubav tjera nas da nesebično i požrtvovno volimo druge – i prijatelje i neprijatelje.

– Alyson Kieda

Isuse, hvala što si bio spreman umrijeti za nas!