Dobra mjera

Pročitajte: Evanđelje po Luki 6:32-38

32 Ako ljubite samo one koji vas ljube, kakvu hvalu za to očekujete? I grješnici ljube one koji njih ljube. 33 Ako činite dobro samo onima koji vama čine dobro, kakvu hvalu za to očekujete? To isto čine i grješnici. 34 Ako posuđujete samo onima od kojih se nadate nešto dobiti, kakvu hvalu za to očekujete? I grješnici posuđuju jedni drugima, da opet dobiju za to jednako. 35 Nego ljubite svoje neprijatelje, činite dobro i posuđujte a da ne očekujete ništa natrag! Tada će vaša plaća biti velika, i bit ćete djeca Svevišnjega. On je dobrostiv prema nezahvalnima i zlima, 36 pa budite dakle i vi milosrdni kao što je milosrdan vaš Otac!
37 Ne sudite! Tada ne ćete biti suđeni. Ne osuđujte i ne ćete biti osuđivani! Opraštajte i bit će vam oprošteno. 38 Dajite i dat će vam se: dobru mjeru, punu, stresenu i preobilnu dat će vam u krilo. Jer će vam biti odmjereno jednakom mjerom kojom vi mjerite.«

Dajite i dat će vam se.

Luka 6:38

JEDNOGA dana Staci je na benzinskoj postaji susrela ženu koja je otišla od kuće bez bankovne kartice. S djetetom u naručju, molila je prolaznike da joj pomognu. Iako je u to vrijeme bila nezaposlena, Staci je platila za gorivo umjesto nje. Nekoliko dana poslije Staci je došla kući i pred ulaznim vratima našla košaru punu dječjih igračaka i drugih darova. Neznankini prijatelji nagradili su Stacinu ljubaznost. To što je pomogla nepoznatoj ženi, pretvorili su u nezaboravni Božić za nju i njezinu obitelj.

Ta dirljiva priča zorno prikazuje što je Isus mislio kada je rekao: »Dajite i dat će vam se: dobru mjeru, punu, stresenu i preobilnu dat će vam u krilo. Jer će vam biti odmjereno jednakom mjerom kojom vi mjerite« (r. 38).

Primamljivo je to čuti i usredotočiti se na ono što dobivamo ako dajemo, ali nije riječ o tome. Toj Isusovoj izjavi prethodila je ova: »Nego ljubite svoje neprijatelje, činite dobro i posuđujte a da ne očekujete ništa natrag! Tada će vaša plaća biti velika, i bit ćete djeca Svevišnjega. On je dobrostiv prema nezahvalnima i zlima« (r. 35).

Ne dajemo da bismo dobili: mi dajemo jer Bog uživa u našoj velikodušnosti. Naša ljubav prema drugima odražava Njegovo ljubav prema nama.

– Remi Oyedele

Milostivi oče, želimo velikodušno davati drugima zato što si Ti tako darežljiv prema nama.