Stvoritelj mjeseca

Pročitajte: Jeremija 31:33-37

33 »Ne, ovo će biti Savez što ću ga učiniti s Izraelovom kućom poslije onih dana«, govori Gospodin: »Stavit ću svoj zakon u njihovo srce i upisati ga u njihovu dušu. Tako ću biti njihov Bog, a oni će biti moj narod. 34 Oni se više ne će učiti među sobom; ne će učiti jedan drugoga: Spoznajte Gospodina! – jer me svi poznaju: od najmanjega do najvećega«, govori Gospodin. »Jer im opraštam njihovu krivnju i njihovih se grijeha više ne spominjem.«

35 Ovako veli Gospodin,
koji određuje sunce za svjetlo po danu,
a mjesec i zvijezde postavlja za svjetlo u noći,
koji ošine more da zahuče njegovi valovi –
»Gospodin nad vojskama« je njegovo ime.
36 »Kako malo ove uredbe odstupaju od mene«,
govori Gospodin,
»tako će malo prestati Izraelovo potomstvo,
da bude narod preda mnom za sva vremena.«

37 Ovako veli Gospodin:
»Kako se malo može nebo izmjeriti gore,
i kako se malo mogu zemaljski temelji dolje istražiti,
tako ću malo i ja odbaciti sve Izraelovo potomstvo
za sve ono što su učinili«,
veli Gospodin.

Tako ću biti njihov Bog, a oni će biti Moj narod.«

Jeremija 31:33

NAKON što su astronauti spustili Eagle (Orla) u More tišine, Neil Armstrong je rekao: »Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki skok za čovječanstvo.« On je bio prvi čovjek koji je hodao površinom Mjeseca. Nakon njega uslijedili su drugi, uključujući Genea Cernana, zapovjednika zadnje misije Apolloa. »Tamo sam bio ja, a tamo si ti, Zemljo – dinamična, prekrasna… i pomislio sam… jednostavno je prelijepo da bi se to dogodilo slučajno«, rekao je Cernan. »Mora postojati netko veći od vas i veći od mene.« Usprkos jedinstvenom poznavanju dubokog svemira, ti su ljudi bili svjesni svoje neznatnosti u odnosu na ogromno prostranstvo svemira.

Prorok Jeremija također je razmišljao o silnome Bogu, stvoritelju i održavatelju Zemlje i svemira. Onaj koji je stvorio sve obećava da će nam se u potpunosti razotkriti i svojem narodu ponuditi ljubav, oproštenje i nadu (r. r. 33,34). Jeremija potvrđuje Božju veličinu kao Onoga koji »određuje da sunce za svjetlo po danu, a mjesec i zvijezde postavlja za svjetlo u noći« (r. 35). Naš Stvoritelj i Svemogući Gospodin vladat će nad svime i otkupit će svoj narod (r. r. 36,37).

Nikada nećemo do kraja istražiti beskrajna nebeska prostranstva i dubine zemaljskih temelja. Ali možemo stajati zadivljeni složenošću svemira i pouzdati se u stvoritelja Mjeseca – i svega ostaloga.

– Xochitl Dixon

Bože, hvala što želiš da Te upoznamo i vjerujemo Ti.