Učinite sve što treba

Pročitajte: Propovjednik 2:17-25

17 Ah, kako ipak premine mudrac s luđakom! Tada mi omrznu život. Učini mi se nevrijednim djelo što biva pod suncem. Jer je sve taština i trka za vjetrom. 18 Omrznu mi sav moj trud, oko kojega sam se mučio pod suncem; jer ga moram ostaviti čovjeku koji dolazi poslije mene. 19 Tko zna je li on mudar ili lud? On će upravljati čitavim mojim trudom, onim što sam teškim i mudrim radom stekao pod suncem. I to je taština! 20 Tako dođoh na to da se gotovo prepustim očajanju zbog svega svojega truda, što sam ga uložio pod suncem. 21 Čovjek se trudi oko mudrosti, spoznaje i vrsnoće, i mora to ostaviti drugome, koji se oko toga nije trudio. I to je taština i veliko zlo! 22 Jer što koristi čovjeku sav njegov trud i mar njegova duha, čime se muči pod suncem? 23 Svi su njegovi dani golema muka, i njegov rad velika briga. I u noći se ne odmara njegov duh. I to je taština!
24 Nema čovjeku ništa bolje nego da jede i pije, i da gleda da mu bude dobro od njegova truda. Ja vidjeh da i to dolazi iz Božje ruke. 25 Jer tko može jesti i uživati bez njega?

Jer tko može jesti i uživati bez njega?

Propovjednik 2:25

U jednom novijem filmu samozvani genije pred kamerama dramatičnim glasom govori o »strahotama, korupciji, neznanju i siromaštvu u svijetu« i proglašava život bezbožnim i besmislenim. Iako to nije neuobičajeno razmišljanje u mnogim suvremenim filmskim scenarijima, zanimljivo je kamo ono vodi. Na kraju se glavni lik obraća publici i preklinje nas da učinimo sve što treba da pronađemo malo sreće. Za njega to uključuje napuštanje tradicionalnih moralnih vrijednosti.

Ali, hoće li pristup ‘učiniti sve’ uspjeti? Suočen s vlastitim očajem zbog životnih strahota, starozavjetni pisac, Propovjednik, to je isprobao davno prije. Tražio je sreću u užicima (r. r. 1,10), velikim građevinskim pothvatima (r. r. 4-6), bogatstvu (r. r. 7-9) i filozofiji (r. r. 12-16). I što je zaključio? Da je sve »taština i trka za vjetrom« (r. 17). Ništa od toga nije zaštićeno od smrti, razaranje ili nepravde (5:13-17).

Samo jedna stvar vraća Propovjednika iz očaja. Usprkos životnim iskušenjima, ispunjenje možemo pronaći kada je Bog dio našeg života i rada: »Jer tko može jesti i uživati bez Njega?« (2:25) Život se može činiti besmislenim, zato se spominjite »svojega Stvoritelja u mladim danima, prije nego dođu dani zli« (12:1). Ne trudite se shvatiti život. Umjesto toga, bojte se Boga i držite Njegove zapovijedi« (r. 13).

– Sheridan Voysey

Ako Bog nije središte našega života, tada rad, životni užici i tuge nemaju smisla.