Odabran da oprosti

Pročitajte: Evanđelje po Luki 1:76-79

76 Dijete moje, ti ćeš se zvati prorok Svevišnjega.
Ići ćeš pred Gospodinom da mu pripraviš putove,
77 da doneseš vijest spasenja njegovu narodu
u oproštenju njegovih grijeha
78 po dubokom milosrđu našega Boga.
Pohodio nas je istok s visine
79 da obasja one koji sjede u noći i u smrtnoj sjeni,
da uputi naše korake na put mira.«

»Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!«

Luka 23:34

PATRICK Ireland imao je jedanaest godina kada je osjetio da ga je Bog za nešto odabrao. Ali za što? Nakon što je preživio stravični masakr u srednjoj školi u Coloradu, SAD, u kojemu je ubijeno trinaest osoba, a dvadeset i četiri ih je ranjeno (uključujući i njega), počeo je naslućivati odgovor.

Tijekom dugog oporavka Patrick je naučio da ogorčenost samo nanosi nove rane. Bog mu je pokazao da je ključ opraštanja prestati razmišljati o tome što su drugi učinili nama i usredotočiti se na to što je Isus učinio za nas. Kristove riječi na križu: »Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!« (r. 34) ispunjenje su Zaharijina proročanstva o Isusovu opraštanju grijeha (Luka 1:77). Osim toga, Krist je Patricku svojim primjerom odgovorio na pitanje za što ga je Bog odabrao. Dvadeset godina nakon tragedije Patrick je rekao: »Možda me je odabrao da oprostim.«

Iako većina nas neće doživjeti nezamislivu tragediju kao Patrick, svatko je doživio nešto bolno: nevjeru supružnika, buntovnost djeteta, zlostavljanje na poslu. Kako krenuti dalje? Pogledajmo primjer našeg Spasitelja. Suočen s odbacivanjem i okrutnošću, On oprašta. Upravo zato što je On nama oprostio grijehe, mi primamo spasenje koje uključuje i sposobnost opraštanja drugima. I poput Patricka, možemo odbaciti gorčinu i otvoriti svoja srca opraštanju.

– Elisa Morgan

Opraštamo jer je oproštenje ono zbog čega je Krist umro.