Sveto okupljanje

Pročitajte: Levitski zak. 23:33-36,39-44

33 Još zapovjedi Gospodin Mojsiju: 34 »Kaži sinovima Izraelovim ovu odredbu: Petnaesti dan istoga sedmoga mjeseca jest blagdan Sjenicâ u čast Gospodinu za sedam dana. 35 Prvog dana održava se sveti svečani sastanak. Tada ne smijete raditi nikakva služinskog posla. 36 Sedam ćete dana prinositi ognjenu žrtvu Gospodinu, onda osmi dan održati sveti svečani sastanak i prinijeti Gospodinu ognjenu žrtvu. To je završni blagdan. Tada ne smijete raditi nikakva služinskog posla.

39 Ali petnaestog dana sedmoga mjeseca, kad sakupljate prihod zemlje, trebate svetkovati blagdan Gospodnji sedam dana. Prvi će dan biti odmor i isto tako osmi dan. 40 Na prvi dan donijet ćete sebi najljepših plodova, palminih mladica i grana s gustolisnatih stabala i potočnih vrba i radovati se pred Gospodinom, svojim Bogom, sedam dana.
41 Taj blagdan svetkovati ćete svake godine sedam dana, u čast Gospodinu. Ova zapovijed ima vječitu valjanost za sva vaša pokoljenja. Svetkovat ćete ga u sedmom mjesecu. 42 Sedam ćete dana prebivati u sjenicama. Svaki domaći Izraelac će prebivati u sjenicama, 43 da kasnija vaša pokoljenja saznaju da sam ja učinio da prebivaju u sjenicama sinovi Izraelovi; kad ih izvedoh iz egipatske zemlje, ja, Gospodin, Bog vaš.«
44 Mojsije kaza tad sinovima Izraelovim blagdane Gospodnje.

Na prvi dan donijet čete sebi najljepših plodova… i radovati se pred… Bogom, sedam dana.

Levitski zak. 23:40

ZAJEDNO s prijateljima provela sam produljeni vikend na obali prekrasnog jezera. Tijekom dana smo plivali, igrali se u vodi i uživali u hrani, no najdraži su mi bili večernji razgovori. Dok se spuštao mrak, naša su se srca otvorila jedno drugome s neuobičajenom dubinom i ranjivošću. Govorili smo o boli zbog neuspjelih brakova i posljedicama koje su neka naša djeca zbog toga trpjela. Bez umanjivanja svojih neuspjeha, govorili smo o Božjoj vjernosti u tim teškim razdobljima. Te su večeri među ‘najsvetijima’ u mome životu.

Mislim da su te noći slične onome što je Bog imao na umu kada je naložio svojem narodu da se svake godine okupi na Blagdan sjenica. Taj blagdan, kao i mnogi drugi, zahtijevao je od Izraelce da doputuju u Jeruzalem. Prvog se dana održavao »sveti svečani sastanak«, a ostatak tjedna nisu smjeli »raditi nikakva služinskog posla« (r. r. 35,36). Blagdan sjenica svetkuje se u znak sjećanja na to da se Bog brinuo o njima u pustinji nakon što ih je izveo iz Egipta (r. r. 42,43).

To okupljanje učvršćivalo je osjećaj Izraelaca da su Božji narod i svjedočilo o Njegovoj dobroti usprkos njihovim zajedničkim i pojedinačnim nevoljama. Kad se okupimo s onima koje volimo i sjećamo Božje dobrote i prisutnosti u našem životu, i mi se jačamo u vjeri.

– Kirsten Holmberg

Bože, pomogni nam da se međusobno ohrabrujemo.