Dijete svoga oca

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:8-14

8 Tada mu reče Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca! To nam je dosta.« 9 Isus mu odvrati: »Tako sam već dugo s vama i nisi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako onda veliš: Pokaži nam Oca? 10 Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni? Riječi koje vam ja govorim, ne govorim od sebe samoga, a i djela čini Otac koji ostaje u meni. 11 Vjerujte mi da sam ja u Ocu i da je Otac u meni. Ako li ne, vjerujte mi zbog samih djela! 12 Zaista, zaista kažem vam: Tko vjeruje u mene, djela koja ja činim i on će činiti, i veća će od ovih činiti. Jer ja idem k Ocu. 13 Sve što onda zamolite u moje ime, učinit ću da se proslavi Otac u Sinu. 14 Ako me za što zamolite u moje ime, ja ću to učiniti.

Tko je vidio Mene, vidio je i Oca.

Ivan 14:9

POGLEDALI su dolje na izblijedjelu fotografiju, zatim gore prema meni, zatim prema mome ocu, pa opet prema meni, pa opet prema mome ocu. Oči su im bile razrogačene. »Tata, izgledaš kao djed kad je bio mlad!« Moj otac i ja smo se nasmiješili jer mi smo to odavno znali, ali moja djeca su to tek nedavno uočila. Iako smo moj otac i ja različiti ljudi, u doslovnome smislu vidjeti mene znači vidjeti mog oca kad je bio mlad, onako visok i vitak, s puno tamne kose na glavi, izraženog nosa i prilično velikih ušiju. Ne, ja nisam moj otac, ali sam nedvojbeno sin svoga oca.

Isusov sljedbenik po imenu Filip jednom je zamolio: »Gospodine, pokaži nam Oca!« (r. 8) I premda to nije bilo prvi put da im je Isus o tome govorio, Njegov odgovor i dalje nam daje razlog da se zamislimo: »Tko je vidio Mene, vidio je i Oca!« (r. 9) Za razliku od fizičke sličnosti moga oca i mene, to što Isus ovdje kaže je revolucionarno: »Zar ne vjeruješ da sam Ja u Ocu i da je Otac u Meni?« (r. 10) Njegova bit i narav bili su isti kao i Njegova Oca.

U tom je trenutku Isus otvoreno rekao svojim ljubljenim učenicima i nama: »Ako želite znati kakav je Bog, pogledajte Mene.«

– John Blase

Isuse, kad se stvari čine zamršenima, podsjeti nas da vidjeti Tebe znači vidjeti Oca. Pomogni nam da se usredotočimo na Tebe.