Trebati pomoć

Pročitajte: Evanđelje po Luki 10:30-37

30 Tada prozbori Isus i reče: »Neki je čovjek silazio iz Jeruzalema u Jerihon i pade među razbojnike. Oni ga oplijeniše, izraniše, ostaviše ga napola mrtva i otiđoše. 31 Slučajno je istim putem silazio neki svećenik. On ga vidje i prođe. 32 Isto tako dođe tamo neki levit. Vidje ga i prođe. 33 I neki Samarijanac, na svom putu, dođe u njegovu blizinu. Kad ga vidje, sažali se nad njim. 34 Pristupi k njemu, zali uljem i vinom njegove rane i zavi ih. Tada ga podiže na svoju životinju, dovede ga u gostionicu i pobrinu se za njega. 35 Sutradan izvadi dva denara, dade ih krčmaru i reče mu: Brini se za njega! Što više potrošiš, platit ću ti kad se vratim. 36 Tko je od ove trojice bio bližnji onome koji je bio pao među razbojnike?« 37 Ovaj odgovori: »Onaj koji mu je iskazao milosrđe.« I Isus mu reče: »Idi, i ti čini tako!«

I neki Samarijanac, na svom putu, dođe u njegovu blizinu. Kad ga vidje, sažali se nad njim.

Luka 10:33

TINEJDŽER imenom Aldi radio je sam na ribarskoj kolibi, usidrenoj oko 125 kilometara od indonezijskog otoka Sulawesi, kad su jaki vjetrovi otkinuli kolibu sa sidrišta i bacili ju u more. Četrdeset devet dana Aldi je u kolibi plutao oceanom. Svaki put kad je opazio brod, upalio je svjetiljku kako bi privukao pozornost mornara, ali uzalud. Desetak brodova je prošlo pokraj izgladnjela mladića prije nego što je spašen.

Isus je zakonoznancu ispričao prispodobu (r. 25) o čovjeku koji je želio postići »vječni život«. Dva muškarca – svećenik i levit – ugledali su ranjenog čovjeka na putu kojim su išli. No umjesto da mu pomognu, obojica su prošla pokraj njega (r. r. 31,32). Ne piše zašto. Obojica su bili religiozni i dobro su poznavali Božju zapovijed da ljube »bližnjega svojega« (Levitski zak. 19:17,18). Možda su mislili da je to previše opasno. Ili nisu htjeli prekršiti židovske zakone o zabrani doticanja mrtvaca, što bi ih učinilo obredno nečistima i nepodobnima da služe u Hramu. Suprotno tome, Samarijanac – kojeg su Židovi prezirali – postupio je plemenito. Ugledao je čovjeka u potrebi i nesebično se pobrinuo za njega.

Isus je zaključio svoje učenje zapovjedivši svojim sljedbenicima da idu i čine »tako« (Luka 10:37).

– Poh Fang Chia

Neka nam Bog da spremnost da se iz ljubavi izložimo riziku kako bismo pomogli drugima.