Zaista ponizan, zaista velik

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:1-11

1 Ako, dakle, postoji kakvo ohrabrenje u Kristu, ako postoji kakva utjeha ljubavi, ako postoji kakvo zajedništvo Duha, ako mi želite iskazati suosjećanje i sućut, 2 učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte! 3 Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! 4 Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih! 5 Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.
6 Dok je bio u Božjemu obličju,
on se nije grčevito držao
svoje jednakosti s Bogom,
7 nego je sebe poništio uzevši obličje sluge,
i postao jednak ljudima.
Vanjštinom je bio kao čovjek.
8 Ponizio je samoga sebe
postavši poslušan do smrti,
do smrti na križu.
9 Zato i Bog njega uzvisi
i darova mu ime
koje je nad svakim imenom:
10 na Isusovo se ime
ima pokloniti svako koljeno
bića koja su na nebu i na zemlji i pod zemljom,
11 i svaki jezik ima priznati
da je Isus Krist – Gospodin,
na slavu Boga Oca.

(Isus Krist) je sebe poništio uzevši obličje sluge, i postao jednak ljudima.

Filipljanima 2:7

AMERIČKI rat za neovisnost završio je neočekivanom predajom Engleske. Mnogi političari i vojni vođe smišljali su kako da generala Georgea Washingtona učine vladarem. Svijet je promatrao pitajući se hoće li Washington ustrajati na svojim idealima slobode i neovisnosti kad mu je apsolutna vlast nadomak ruke. Međutim, engleski kralj George III. vidio je nešto sasvim drugo. Bio je uvjeren da će, ako se Washington odupre želji za vlašću i vrati na svoju farmu u Virginiji, biti »najveći čovjek na svijetu«. Kralj je znao da je veličina koja se očituje u odupiranju primamljivosti vlasti znak istinske plemenitosti i značaja.

Pavao je to također znao, zato nas i potiče da slijedimo Kristov skromni put. Iako je Isus »bio u Božjemu obličju, On se nije grčevito držao svoje jednakosti s Bogom, nego je sebe poništio« (r. 6). Umjesto toga, uzeo je »obličje sluge… Ponizio je samoga sebe postavši poslušan do smrti« (r. r. 7,8). Onaj koji je imao svu vlast odrekao se svega zbog ljubavi. A ipak, u konačnom obratu, Bog je uzvisio Krista od križa za zločince do imena »nad svakim imenom« (r. 9). Isus, koji je mogao zahtijevati da ga štujemo ili nas natjerati na poslušnost, odrekao se svoje moći činom koji nam oduzima dah i time stekao naše slavljenje i odanost.

– Winn Collier

Potpunom poniznošću Isus je okrenuo svijet naglavačke.