Naš razlog za radost

Pročitajte: Psalam 149:1-5

1 Pjevajte Gospodu pjesmu novu;
hvalite ga u zboru svetih!
2 Nek se veseli Izrael Stvoritelju svome!
Nek klikću sinovi Siona kralju svojem!
3 Nek hvale ime njegovo u kolu,
nek mu sviraju s bubnjem i citrom!
4 Jer Gospod ljubi narod svoj,
spasenjem ovjenčava siromašne.
5 Nek se sveti raduju u slavi,
nek se vesele na ležajevima svojim!

Nek se veseli Izrael Stvoritelju svome! Nek klikću sinovi Siona kralju svojem!

Psalam 149:2

KAD je započela školska godina, četrnaestogodišnji C. J. svakog bi popodneva iskočio iz autobusa i otplesao do svoje kuće. Njegova mama snimala je i dijelila videosnimke C. J.-eva plesanja na povratku iz škole. Plesao je zato što je uživao u životu i »usrećivao ljude« svakim pokretom. Jednoga dana dvojica čistača ulica nakratko su prekinula s radom kako bi poskakivala, vrtjela se i njihala s mladićem koji nadahnjuje ostale da plešu s njim. Ovaj trio pokazuje snagu iskrene i zarazne radosti.

Pisac 149. psalma govori o stvarnom izvoru trajne i bezuvjetne radosti – Bogu. Potiče Božji narod da se udruži i zapjeva »Gospodu pjesmu novu« (r. 1). Poziva Izrael da »se veseli… Stvoritelju svome!« (r. 2) Nas poziva da Ga veličamo plesom i glazbom (r. r. 1-3). Zašto? »Jer Gospodin ljubi narod svoj, spasenjem ovjenčava siromašne« (r. 4).

Naš nas je obožavani Otac stvorio i On održava svemir. On uživa u nama zato što smo Njegova ljubljena djeca. On nas je stvorio, poznaje nas i poziva nas u prisno zajedništvo sa sobom. Kakva čast! Naš ljubljeni i živi Bog je naš razlog za vječnu radost. Možemo se radovati daru njegove stalne prisutnosti i biti zahvalni za svaki dan koji nam je dao naš Stvoritelj.

– Xochitl Dixon

Hvala što nas voliš, Bože, uživaš u nama i poznaješ nas.