Zajedno pobjeđujemo

Pročitajte: Knjiga Izlazka 17:8-13

8 Tada dođoše Amalečani kako bi se borili s Izraelcima u Refidimu. 9 Mojsije zapovjedi Jošui: »Izaberi za nas ljude i zametni sutra boj s Amalečanima! Ja ću stajati na vrhu brda sa štapom Božjim u ruci.« 10 Jošua učini kako mu je bio zapovjedio Mojsije, i borio se je s Amalečanima. A Mojsije, Aron i Hur uziđoše na vrh brda. 11 Dok je Mojsije držao uvis svoje ruke, pobjeđivali su Izraelci. A kad bi spustio ruke, pobjeđivali su Amalečani. 12 Napokon se Mojsijeve ruke umoriše. Zato uzeše kamen, te mu ga podmetnuše. On sjede na nj, i Aron i Hur podupriješe mu ruke, jedan s jedne strane, drugi s druge. Tako mu izdržaše ruke do sunčeva zalaska u jednakom položaju, 13 i Jošua pobijedi Amalečane i njihovu vojsku oštricom mača.

Bolje je dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću. Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug.

Propovjednik 4:9,10

USRED noći pastor Samuel Baggaga primio je poziv da hitno dođe k jednome članu svoje crkve. Kada je stigao, zatekao je kuću u plamenu. Otac se, iako i sam opečen, vratio u kuću kako bi spasio jedno od svoje djece. Izišao je noseći onesviještenu kći. U tome zabačenom djelu Ugande bolnica je udaljena 10 kilometara. Bez prijevoza, pastor i otac počeli su trčati prema bolnici s ozlijeđenom djevojčicom u naručju. Kad se jedan umorio, preuzeo je drugi. Zajedno su uspjeli; ocu i njegovoj kćeri pružena je liječnička pomoć i potpuno su se oporavili.

U predloženom biblijskom tekstu Gospodin je isplanirao i izvojevao veliku pobjedu, no u to je bio uključen i Jošua, koji je vodio ljude na bojno polje, i Mojsije, koji je stajao podignutih ruku i u jednoj držao štap. Kada su se Mojsijeve ruke umorile, tu su bili Aron i Hur da mu pomognu. Svaki je podupirao jednu ruku do zalaska sunca i poraza neprijatelja.

Nikada ne smijemo podcijeniti vrijednost ovisnosti jednih o drugima. Bog po svojemu milosrđu pronalazi ljude koji kao Njegovi predstavnici pridonose općem dobru. Uši koje slušaju i ruke koje pomažu; mudre, utješne i opominjuće riječi – dolaze do nas i preko nas drugima.

– Arthur Jackson

Dok smo zajedno pobjeđujemo, a Bogu pripadne slavu!