Ravno naprijed

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 22:1-2,8-13

1 Jošija je imao osam godina kad je postao kralj. Vladao je trideset i jednu godinu u Jeruzalemu. Njegova se mati zvala Jedida i bila je Adajina kći iz Boskata.
2 Činio je ono što se sviđalo Gospodinu, i hodio je posve putem svojega djeda Davida. Od toga puta nije odstupio ni lijevo ni desno.

8 Tada veliki svećenik Hilkija izvijesti pisara Šafana: »Nađoh zakonik u Gospodnjem Hramu.« Hilkija preda knjigu pisaru Šafanu i on je pročita. 9 Tada pisar Šafan ode kralju i podnese mu ovaj izvještaj: »Tvoje sluge skupiše novac koji nađoše u Hramu i uručiše ga poslovođama koji su zaposleni kod Gospodnjega Hrama.« 10 Ujedno pisar Šafan javi kralju: »Svećenik Hilkija dade mi knjigu«, i Šafan je pročita kralju.
11 Kad je kralj čuo sadržaj zakona, razdre svoje haljine. 12 Tada kralj da ovu uputu svećeniku Hilkiji, Ahikamu, Šafanovu sinu, Akboru, Mikinu sinu, pisaru Šafanu i Asaji, kraljevu sluzi: 13 »Idite, upitajte Gospodina za me, za narod i za Judu o sadržaju knjige koja je nađena. Jer je velik Gospodnji gnjev koji se raspalio protiv nas zato što naši oci nisu slušali propise ove knjige, i nisu činili ono što je u njoj napisano!«

Činio je ono što se sviđalo Gospodinu… Od toga puta nije odstupio ni lijevo ni desno.

2 Kraljevima 22:2

NEKADA ste za upravljanje traktorom, kombajnom ili kosilicom trebali snažne ruke i dobar vid. Ipak, čak ni najbolje oči nisu uvijek uspijevale izbjeći krivudanje, a do kraja dana umorile bi se i najjače ruke. Danas imamo na raspolaganju automatsko upravljanje – tehnologiju zasnovanu na GPS-u (radionavigacijskom uređaju za određivanje položaja na zemlji) koje dopušta odstupanje od samo 6,5 cm prilikom sadnje, obrade ili žetve. Nevjerojatno je učinkovit i ruke nisu potrebne. Zamislite da sjedite u ogromnom kombajnu i umjesto upravljača u ruci držite sendvič. Taj vam čudesan alat omogućuje da vozite ravno.

Možda se sjećate Jošije koji je »imao osam godina kad je postao kralj« (r. 1). Bio je u srednjim dvadesetima kada je veliki svećenik Hilkija pronašao »zakonik u Gospodnjem Hramu« (r. 8). Čuvši što u njemu piše, mladi je kralj razderao svoje haljine u znak žalosti zbog neposlušnosti svojih predaka Bogu. Jošija je odlučio činiti »što se sviđalo Gospodinu« (r. 2). Zakonik je postao Božji alat za usmjeravanje naroda kako ne bi skrenuo ni lijevo ni desno, nego ravno naprijed.

Dopustimo li Svetome pismu da nas vodi iz dana u dan, naši će životi biti ‘poravnati’ s Njegovom voljom.

– John Blase

Biblija je nevjerojatan alat koji nas, ako primjenjujemo što u njoj piše, vodi ravno naprijed.