Izobilan život

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 10:7-11

7 Tada im Isus opet reče: »Zaista, zaista kažem vam: Ja sam vrata k ovcama. 8 Svi koji dođoše prije mene, tati su i razbojnici, i ovce ih nisu slušale. 9 Ja sam vrata. Tko uđe kroza me, spasit će se. On će ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti. 10 Tat ne dolazi nego da krade, ubija i upropaštava. Ja dođoh da imaju život, i to obilnije da ga imaju.
11 Ja sam dobri pastir. Pastir dobri daje svoj život za ovce.

Ja dođoh da imaju život, i to obilnije da ga imaju. Ja sam dobri pastir.

Ivan 10:10,11

THOMAS Hobbes, filozof iz 17. stoljeća, poznat je po tome što je napisao da je život po svojoj prirodi samotan, bijedan, ružan, surov i kratak. Tvrdio je da je naša sklonost ratovanju pitanje dominacije nad drugima, a vlast je potrebna za održavanje reda i zakona.

Takav mračan opis čovječanstva zvuči kao stanje koje Isus opisuje kada kaže: »Svi koji dođoše prije Mene, tati su i razbojnici« (r. 8). Ali Isus nudi nadu usred očaja. »Tat ne dolazi osim da krade, ubija i upropaštava«, a onda slijedi dobra vijest: »Ja dođoh da imaju život, i to obilnije da ga imaju« (r. 10).

Psalam 23. prikazuje sliku života koji nam daje Pastir. U Njemu nam ništa »ne nedostaje« (r. 1) On nam »krijepi dušu« (r. 3). Vodi nas »pravim stazama« svoje volje, tako da se ne moramo bojati kad dođu teška vremena; jer On je s nama i tješi nas (r. r. 3,4). Zahvaljujući Njemu pobjeđujemo nevolje, a On nas preplavljuje blagoslovima (r. 5). Njegova dobrota i ljubav prate nas svakoga dana i mi imamo prednost stanovati »u kući Gospodnjoj« zauvijek (r. 6).

Zato odazovimo se pozivu Pastira i iskusimo potpuni i obilni život koji nam je došao dati.

– Remi Oyedele

Isuse, pomogni nam pronaći ispunjenje u Tebi.