Brisanje duga

Pročitajte: Otkrivenje 1:4-7

4 Ja Ivan obraćam se sedmorim Crkvama u Aziji. Milost vam i mir od onoga koji jest, koji bijaše i koji će doći, i od sedam duhova koji su pred njegovim prijestoljem; 5 i od Isusa Krista koji je vjerni svjedok, prvorođenac od mrtvih, i vladar nad zemaljskim kraljevima.
6 Njemu, koji nas ljubi i koji nas je otkupio od naših grijeha svojom krvlju i učinio nas kraljevstvom i svećenicima Bogu i svojemu Ocu, Njemu slava i vlast u vijeke vjekova! Amen.
7 »Evo, dolazi na oblacima,
i gledat će ga svako oko,
i oni koji ga probodoše.
I tužit će nad njim sva zemaljska plemena.«
Da, amen.

Njemu, koji nas ljubi i koji nas je otkupio od naših grijeha svojom krvlju.

Otkrivenje 1:6

ZAPANJENOST samo je jedna od riječi koje opisuju reakciju mnoštva na dodjeli sveučilišnih diploma. Govornik je najavio da će on i njegova obitelj darovati milijune funti za otpis dugova studentima tijekom završne godine studija. Student – s dugom od 80.000 funti – bio je među oduševljenim diplomiranim studentima koji su svoju radost iskazali suzama i povicima.

Većina nas doživjela je neki oblik zaduženosti – otplaćivanje kredita za stan, automobil, obrazovanje ili nešto drugo. Ali također smo iskusili nevjerojatno olakšanje kada smo na zadužnici vidjeli pečat »PLAĆENO«!

Nakon što je za Isusa rekao da je »vjerni svjedok, prvorođenac od mrtvih, i vladar nad zemaljskim kraljevima« (r. 5), Ivan s poštovanjem priznaje da je On taj koji briše svaki dug, On »nas je otkupio od naših grijeha svojom krvlju« (r. 6). Ta je izjava jednostavna, ali njezino je značenje duboko. Bolje od iznenađujuće objave o brisanju dugova koju su čuli diplomirani studenti je dobra vijest da nas Isusova smrt (prolijevanje Njegove krvi na križu) oslobađa kazne koju zaslužuju naši grješni stavovi, želje i djela. Naš je dug podmiren, oprošteno nam je i postajemo dio Božje kraljevske obitelji (r. 6). To je najbolja dobra vijest!

– Arthur Jackson

Isuse, hvala Ti što si svojom smrću izbrisao naš dug.