Recite Bogu

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 5:9-14

9 Tako dođe Naaman s konjima i kolima i stade pred Elizejevim kućnim vratima. 10 Elizej mu dade priopćiti preko jednoga glasnika: »Idi, okupaj se sedam puta u Jordanu, pa ćeš opet postati zdrav i čist!« 11 Naaman se na to ozlovolji, pođe i primijeti: »Mislio sam da će on sam izići, preda me stupiti, ime Gospodina, Boga svojega, zazvati, svoju ruku prema svetištu uzdignuti i tako gubu oduzeti. 12 Nisu li Abana i Parpar, rijeke u Damasku, bolje od svih voda u Izraelu? Ne bih li postao čist kad bih se okupao u njima?« I on se okrenu i ode otamo pun gnjeva. 13 Ali njegove mu sluge pristupiše i rekoše mu: »Poštovani oče, da je prorok tražio od tebe što teško, ti bi to sigurno učinio. Koliko bi više onda trebao učiniti samo ono što on od tebe traži: da se okupaš, pa da postaneš čist!« 14 On dakle siđe k Jordanu i zaroni u nj sedam puta, po uputi Božjega čovjeka. I njegovo tijelo postane tako čisto kao tijelo maloga djeteta.

Prije nego zazovu, Ja ću se odazvati. Dok još govore, Ja ću uslišiti.

Izaija 65:24

LIJEČNIK joj je rekao da se u njezinom stadiju odignuća mrežnice ništa ne može učiniti. No, nakon što je petnaest godina živjela bez vida – naučila je Brailleovo pismo, koristila se štapom i hodala uz pomoć psa vodiča – njezin se život promijenio kada je suprug drugom liječniku postavio jednostavno pitanje: »Može li joj se pomoći?« Odgovor je bio: »Da.« Naime, otkrio je da je sljepoću prouzročila očna mrena. Najprije je skinuo mrenu s desnog oka. Kad je sljedećeg dana maknuo zavoj, vid joj je bio 20/20 (oznaka za savršeni vid). Operacija lijevog oka dala je jednaki rezultat.

Jednostavno pitanje promijenilo je i život Naamana, moćnog vojskovođe koji je obolio od gube. Naaman je ljutito odbacio savjet proroka Elizeja: »Idi, okupaj se sedam puta u Jordanu, pa ćeš opet postati zdrav i čist!« (2 Kraljevima 5:10). Naamanovi sluge postavili su, međutim, vojskovođi jednostavno pitanje: »Poštovani oče, da je prorok tražio od tebe što teško, ti bi to sigurno učinio« (r. 13). Uvjerili su ga i Naaman se okupao i postao »zdrav i čist« (r. 14).

Ponekad se i mi mučimo s problemom jer ne želimo pitati Boga: »Hoćeš li nam pomoći? Trebamo li ići? Hoćeš li nas voditi?« On ne traži složena pitanja da bi pomogao. »Prije nego Me zazovu, Ja ću im se odazvati; još će govoriti, a Ja ću ih već uslišiti« (Izaija 65:24, K. S.).

– Patricia Raybon

Kad nešto trebate, recite Bogu. On spremno čeka.