Miljenik

Pročitajte: Knjiga Postanka 37:2-4,17-24

2 Ovo je povijest Jakovljeve obitelji: Josip, mladić od sedamnaest godina, čuvao je ovce s braćom pomažući sinovima Bilhe i Zilpe, ženâ svoga oca. I Josip bi javljao ocu što bi se o njemu zlo govorilo. 3 A Izrael je volio Josipa više nego sve svoje sinove jer mu se bio rodio u njegovoj starosti, i tako mu skroji dugačku haljinu. 4 I kad su njegova braća vidjela da ga njihov otac više voli nego svu njegovu braću, zamrziše ga, te nisu mogli s njim ljubaznu riječ progovoriti.
17 Čovjek odgovori: »Otišli su dalje odavle; čuo sam gdje rekoše: Poći ćemo u Dotan.« I ode Josip za svojom braćom i nađe ih u Dotanu. 18 Oni ga ugledaše izdaleka i, prije nego im se približi, skovaše lukavu osnovu protiv njega, da ga ubiju.
19 Rekoše jedan drugomu: »Eno dolazi sanjar! 20 Hajde da ga bacimo u jedan zdenac, pa ćemo tad reći da ga je proždrla divlja zvijer. Vidjet ćemo što će biti od njegovih snova.«
21 Kad je to čuo Ruben, pokuša ga izbaviti iz njihovih ruku i reče: »Ne ćemo ga ubijati.« 22 I Ruben ih je nagovarao: »Ne prolijevajte krvi! Bacite ga tamo u zdenac u pustinji, ali ne dižite ruke na nj!« Tako ga htjede izbaviti iz njihove ruke i vratiti ga opet njegovu ocu. 23 I čim Josip dođe k braći, svukoše Josipu haljinu, dugačku haljinu koju je imao na sebi, 24 zgrabiše ga i baciše ga u zdenac. A bunar je bio prazan. Nije bilo u njemu vode.

Kao što sam Ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge!

Ivan 13:34

BRAT moga muža živi nekoliko stotina kilometara daleko od nas. Usprkos tome, Gavin je oduvijek bio omiljeni član obitelji zbog svoje duhovitosti i velikoga, plemenitog srca. Doduše, od kada pamtim, njegovi su se braća i sestre dobronamjerno šalili na račun njegova povlaštena položaja kod njihove majke. Prije nekoliko godina čak su mu darovali majicu na kojoj je pisalo »Ja sam mamin miljenik«. Iako smo svi to smatrali zabavnim, imati miljenika među djecom nije šala.

U predloženom biblijskom odjeljku pročitali smo da je Jakov svojem sinu Josipu dao »dugačku haljinu« i time pokazao ostaloj djeci da je Josip poseban (r. 3). Bez imalo suptilnosti time je jasno poručio: »Josip je moj miljenik.«

Takvi postupci mogu narušiti sklad u obitelji. Jakovljeva majka Rebeka više je voljela svoga sina Ezava, što je prouzročilo sukob dvojice braće (25:28). Situaciju je pogoršalo i to što Jakov nije skrivao da od svojih dviju žena više voli Rahelu (Josipovu majku) nego Leu (29:30,31). Taj je obrazac zasigurno potaknuo plan koji su protiv Josipa skovala starija braća – »lukavu osnovu protiv njega, da ga ubiju« (37:18).

Kad je riječ o našim odnosima, ponekad je teško biti objektivan. Ali naš cilj mora biti da se prema svima odnosimo jednako i volimo svaku osobu u svojem životu onako kako naš nebeski Otac voli nas (Ivan 13:34).

– Cindy Hess Kasper

Bože, želimo sve ljude vidjeti i voljeti kao Ti.