Banane koje govore

Pročitajte: Djela apostolska 11:19-26

19 Oni što se raspršiše zbog progonstva koje nastade zbog Stjepana, prođoše do Fenicije, Cipra i Antiohije, nikomu ne propovijedajući Riječi do samim Židovima. 20 A neki od njih bili su Ciprani i Cirenci koji su, došavši u Antiohiju, propovijedali i Grcima, navješćujući Gospodina Isusa kao evanđelje. 21 Bila je Božja ruka s njima i velik je broj osoba povjerovao i obratio se Gospodinu. 22 Vijest o tome dođe do Crkve u Jeruzalemu. I poslaše Barnabu u Antiohiju. 23 Kad on dođe tamo i vidje Božju milost, obradova se i potaknu sve da svim srcem ostanu vjerni Gospodinu. 24 On je bio čestit muž, pun Duha Svetoga i vjere. Tako se veliko mnoštvo pridruži Gospodinu.
25 Tada se Barnaba zaputi u Tarz potražiti Savla. 26 Nađe ga i dovede ga u Antiohiju. Oni su cijelu godinu zajedno radili u toj Crkvi te poučavali znatno mnoštvo.
U Antiohiji su najprije učenici nazvani kršćanima.

Kad on dođe tamo i vidje Božju milost, obradova se i potaknu sve da svim srcem ostanu vjerni Gospodinu.

Djela ap. 11:23

NIKADA ne odustaj. Budi razlogom da se netko nasmiješi. Čudesan si. Nije važno odakle dolaziš, važno je kamo ideš. Učenici su pronašli te i još mnogo sličnih poruka na bananama za vrijeme užine u školskoj blagovaonici. Servirka Stacey Truman odvojila je vrijeme i napisala ohrabrujuće riječi na banane koje su djeca nazvala ‘banane koje govore’.

Takva brižnost podsjeća me na Barnabinu brigu za ‘duhovno mlade’ u drevnom gradu Antiohiji (r. r. 22-24). Barnaba je bio poznat po sposobnosti da potakne ljude. Bio je poznat kao »čestit muž, pun Duha Svetoga i vjere« (r. 24) koji je poticao novoobraćenike »da svim srcem ostanu vjerni Gospodinu« (r. 23). Mislim da je mnogo vremena provodio s onima kojima je želio pomoći govoreći im stvari poput: Nastavite se moliti. Vjerujte Gospodinu. Ostanite blizu Bogu kada je život težak.

Novoobraćenike kao i djecu treba ohrabrivati. Puni su potencijala. Otkrivaju u čemu su dobri. Možda ne shvaćaju u potpunosti ono što Bog želi učiniti u njima i kroz njih, a ‘neprijatelj’ često radi ‘prekovremeno’ kako bi spriječio njihov procvat. Mi koji već dulje hodimo s Isusom razumijemo koliko teško može biti živjeti za Isusa. Zato nastojmo davati i primati ohrabrenje kako nas vodi Duh Sveti.

– Jennifer Benson Schuldt

Nebeski Oče, pomogni nam ohrabriti nekoga već danas!