Dovoljna je iskra

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 3:1-6

1 Ne budite, braćo moja, mnogi učitelji, znajući da ćemo biti strože suđeni! 2 Svi naime posrćemo u mnogome. Ako tko u riječi ne posrće, taj je savršen čovjek; može zauzdati i sve tijelo. 3 Ako li konjima stavimo uzde u usta da nam se pokoravaju, tada upravljamo cijelim njihovim tijelom. 4 Gle i lađe, iako su velike i silni ih vjetrovi gone, a bivaju usmjeravane malim kormilom kamo god hoće kormilareva volja. 5 Tako je i jezik malen ud, a ipak čini velike stvari. Gle, mala vatra, a koliku šumu spali! 6 I jezik je vatra, svijet nepravde. Jezik među našim udovima kalja sve tijelo i pali kolo našega života, sam zapaljen od pakla.

Tako je i jezik malen ud, a ipak čini velike stvari.

Jakovljeva 3:5

»U knjižnici smo, a vani je požar!« Bila je uplašena. Mogli smo to čuti u njezinu glasu. Poznajemo njezin glas – glas svoje kćeri. U isto vrijeme znali smo da su zgrade njezina sveučilišta najsigurnije mjesto za nju i gotovo 3000 drugih studenata. Vatra se širila brže nego što je itko mogao predvidjeti. Rekordne vrućine i suša bili su dovoljni da i najmanja iskra spali 97.000 hektara zelenih površina, uništi više od 1600 građevina i usmrti tri osobe. Na fotografijama snimljenim nakon što je požar ugašen inače bujni okoliš nalikovao je ogoljenoj površini mjeseca.

U svojoj Poslanici Jakov nabraja neke male, ali snažne stvari: uzde zbog kojih se pokoravaju konji i kormilo koje upravlja brodom (r. r. 3,4). I premda su nam poznati, ti su nam primjeri manje razumljivi. Nakon toga spominje nešto što nam je svima dobro poznato, nešto malo što posjeduje svaki čovjek – jezik. I dok je ovo poglavlje ponajprije upućeno učiteljima (r. 1), može se odnositi na svakoga od nas. Jezik, ma koliko malen, može prouzročiti ogromnu štetu.

Iako jezik može biti moćan, naš je Bog neusporedivo moćniji. Njegova nam svakodnevna pomoć daje snagu da vladamo i upravljamo svojim riječima.

– John Blase

Isuse, svi smo doživjeli razornu snagu riječi koje peku. A i sami smo rekli nešto što je napravilo štetu i prouzročilo bol. Nauči nas obuzdati jezik.