Obnovljena snaga

Pročitajte: Psalam 103:1-5

1 Blagoslivljaj dušo moja, Gospoda!
I sve što je u meni sveto ime njegovo!
2 Blagoslivljaj dušo moja, Gospoda
i ne zaboravi nijednog dobročinstva njegova.
3 On ti oprašta sve krivnje tvoje
i ozdravlja sve tvoje bolesti,
4 on čuva od propasti život tvoj,
kruni te dobrotom i milosrđem,
5 on siti dobrima život tvoj,
obnavlja ti se mladost k’o u orla.

Blagoslivljaj dušo moja, Gospoda! … On siti dobrima život tvoj.

Psalam 103:1,5

PSIHIJATAR Robert Coles uočio je nešto zajedničko kod svih koji služe drugima. Prvo upozorenje je iscrpljenost. Slijedi sumnja da će se stvari ikada poboljšati, zatim ogorčenost, očaj, depresija i na kraju izgaranje.

Nakon što sam napisao knjigu o oporavku poslije srušenih snova, uslijedio je niz putovanja i predavanja. Pomagati ljudima da se ponovo počnu nadati vrijedno je truda, ali cijena je vrlo visoka. Jednoga dana, dok sam išao prema govornici, mislio sam da ću se onesvijestiti. Loše sam spavao, odlazak na odmor nije umanjio moj umor i sama pomisao da čujem problem još jedne osobe ispunila me strahom. Događalo mi se ono o čemu je govorio dr. Coles.

U Bibliji nalazimo dva lijeka protiv izgaranja. U 40. poglavlju Izaije vidimo da se umorna duša obnavlja kad se pouzdaje u Gospodina (r. r. 29-31). Trebao sam odmor u Bogu, prestati raditi u vlastitoj snazi i posao prepustiti Njemu.

A u 103. psalmu čitamo da nas Bog obnavlja tako što nas »siti dobrima« (r. 5). To znači da nam »oprašta sve krivnje« i čuva nas od propasti (r. r. 3,4), ali to uključuje i radost i bezbrižnost koje dolaze od Njega. Preuredio sam svoj raspored, uvrstio više molitve, odmora i svoj omiljeni hobi – fotografiranje. I počeo sam se osjećati zdravim.

– Sheridan Voysey

Iscrpljenost je prvi znak. Ne dopustimo da ode dalje.